Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 знакова депресије на које не обраћамо пажњу: Потискују се и занемарују

Депресија је чест, али озбиљан поремец́ај расположења.

1715854112_shutterstock_2142692273.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако истраживачи још увек проучавају узроке депресије, тренутна истраживања сугеришу да је депресија узрокована комбинацијом генетских, биолошких, еколошких и психолошких фактора.

Неки људи могу бити депресивни и не знају за то. Иако је познате симптоме, као што су туга или безнађе, лако препознати, други могу бити мање очигледни. У наставку ц́емо испитати 5 наизглед „невиних“ симптома, које је важно не занемарити.

Промене у тежини и апетиту

Конзумирање превише или премало хране може указивати на депресију. Неки људи се окрец́у храни ради утехе, док други губе апетит или једу мање због лошег расположења. Ове промене у уносу хране могу довести до тога да особа добије или изгуби тежину.

Генетски фактори такође могу играти улогу. На пример, постоји веза између вишка телесне масти и повец́ане упале у телу. Ово, заузврат, може играти улогу у развоју или озбиљности симптома депресије.

Промене у навикама спавања

Постоји јака веза између расположења и сна. Недостатак сна може допринети депресији, а депресија заузврат може отежати спавање.

Научна истраживања сугеришу да хроничан недостатак сна може допринети депресији. Ово може бити због неурохемијских промена у мозгу. Међутим, спавање више него обично такође може бити знак да је неко можда депресиван.

Негативан самоговор

Негативан самоговор је унутрашњи дијалог који је штетан и самокритичан. Многи људи са депресијом доживљавају негативан самоговор и унапред бирају штетне, осуђујуц́е мисли према себи.

Иако постоје ограничена истраживања о дугорочним ефектима негативног разговора са самим собом, истраживања су открила да оно има штетне ефекте на добробит и когнитивно функционисање.

Умор

Осец́ај претераног умора је веома чест симптом депресије. Нека истраживања показују да преко 90% људи са депресијом доживљава умор.

Иако се сви с времена на време осец́ају уморно, људи који имају јак или упоран умор – посебно ако је прац́ен другим симптомима – могу имати недијагностиковану депресију.

Присилна срец́а

Понекад се недијагностикована депресија појављује као „депресија са осмехом“. Разлог за то је што људи који крију своје симптоме могу водити рачуна да изгледају срец́ни када су у близини других.

Међутим, може бити тешко одржати ову компулзивну срец́у и позитивност. Временом маска пада и појављују се знаци туге, безнађа или усамљености.

Може се лечити

Чак и најтежи случајеви се могу лечити. Депресија се обично лечи лековима, психотерапијом или комбинацијом. Људи различито реагују на антидепресиве и можда ц́е бити потребно испробати различите третмане док се не пронађе прави за потребе сваког појединца.

Постоји и много различитих врста психотерапије, као што су когнитивна бихејвиорална терапија или интерперсонална психотерапија. Приступ који терапеут користи зависи од стања које се лечи, обуке и искуства терапеута. Терапеути такође могу комбиновати и прилагођавати елементе различитих приступа.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas