Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако током дописивања често користите ОВАЈ ЗНАК, ризикујете да вас обележе као "ЛАЖЉИВЦА"

Понекад је добро избећи правописно правило, како нас не би погрешно схватили.

1643209473_smartphone-g79fc43338_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када се дописујете необавезно са неким преко друштвених мрежа и та особа константно на крају реченице стваља тачку, то нам показује да особа вероватно има живаца, поштује граматику или да жели да прекине разговор.

Ево неких примера порука са и без тачке: -"Добро јутро" -"Добро јутро." -"Хоћемо ли да се видимо касније?" -"Имам неке обавезе, не могу."

Када видите овакве поруке, често помислите: "Јасно је да нема обавезе и да једноставно не жели да се види са мном".

А онда се у ово умешала наука и хајде да видимо шта она каже за оне особе које стављају тачку на крају порука.

Погрешан утисак

Према студији Универзитета Бингамтон, тачка на крају поруке је ирационална. Прималац такве поруке такође доживљава као неистините.

Прочитајте још: Да ли знате шта је ЂАНДУЈА? Сви смо је "мазнули" од Италијана и имамо је у кући

"Радујем се што ћу те видети вечерас". Али, нико се никада није радовао тако што је ставио тачку на крају. Увек се радујемо узвицима или емоџијима.

Иначе, узвичници поруке чине срдачнијим и дубљим. Тачка на крају поруке је - и сада је научно доказано - заједничка психотичним људима или очевима који праве прве кораке са технологијом и паметним телефонима.

Према речима руководиоца истраживања Селије Клин, све ово настаје због наше потребе да разликујемо тон којим нам се неко обраћа када нам пише поруку.

Када причају, људи лако преносе друштвене и емоционалне информације кроз поглед, изразе лица, тон гласа, паузе, итд. Људи очигледно не могу да користе ове механизме када шаљу поруке. Зато има смисла да се текстуалне поруке заснивају на ономе што имају на располагању: емотиконима, намерним правописним грешкама које опонашају гласове говора и интерпункцији.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas