Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Боје којима сте декорисали НОВОГОДИШЊУ ЈЕЛКУ имају посебну симболику. Ево шта значи свака од њих

Празнична декорација дома посебан је задатак за све чланове породице.

1640715028_christmas-pictures-ge4406dc8d_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Декорација дома за дочек Нове године увелико је засијала у нашим становима и кућама, а верујемо да у сваком дому доминира једна боја. Иако бирамо боје у складу са нашим расположењем, дизајном ентеријера и омиљеним боојама, свака боја има посебно значење на нашој новогодишњој јелки.

У данашње време често се приликом декорисања прате разни трендови, модерна дизајнерска решења. Притом се често заборављају прави смисао празника који су пред нама као и симболика боја.

Зелена боја

Пре него што је хришћанство ступило на историјску сцену, људи су покушавали кроз разне светковине да победе страх од зиме и помогну новом циклусу рађања и буђење природе. Боја, која је највише недостајала у том периоду године је зелена боја. Зелена боја као симбол живота увек је први симбол како Божићне и декорације за Нову годину.

Прочитајте још: Да ли је и вама ово превише ДЕТИЊАСТО: Папараци усликали Џенифер Лопез, а један детаљ око њеног врата НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО (ФОТО)

Самим избором јелке и њене тамнозелене боје покушавамо да разбијемо белило и сивило, које нас окружује.

Зелена јабука је лепа декорација уз смеђу палету нашег традиционалног бадањака. Ту је имела, са својим јарко зеленим листовима и зеленика, божиковина као свепресутан симбол ових празника. На њој се налазе мале бобице јарко црвене боје, која је наш следећи симбол.

Црвена боја

Црвена боја је боја живота.

Црвена је и симбол јабуке, коју је Ева убрала са забрањеног дрвета. Црвена је и боја крви, Христове крви, која је проливена за спас људског рода. Дакле, црвена боја је снажан симбол новог рађања, самог рођења Христа и Нове године.

Прочитајте још: Рада Манојловић НОВОГОДИШЊОМ честитком расплакала све: Ево коме је наменила

Али црвена боја је и симбол здравља и као таква, често се налази и на нашим бадњацима, било да је у питању плод дрена, које треба да донесе здравље (здрав као дрен) или је бадњак повезан црвеним концем или у данашње време, црвеном машном. Ту је и црвено вино, којим се залива бадњак.

Златна или жута боја

Златна боја, пре свега нас асоцира на сунце и његов сјај. Сол инвицтус, Непобедиво сунце је празник, који се на исти дан, славио у старом Риму, пре појаве хришћанстава. То је и боја пламена, ватре.
Као новогодишња декорација, златна боја је веома важна. Одсјаји златне боје, који трепере при новогодишњем осветљењу асоцирају на треперење сунчевих зрака који се боре да победе зимску таму и хладноћу и да створе нови животни циклус.

Прочитајте још: Након што су јој родитељи пронађени мртви у дому, огласила се популарна глумице: "Желим приватност да тугујем"

Златна боја је и симбол Витлејемске звезде, која мудрацима са истока била знак рођења Исуса Христа.
Паљењем бадњака у нашој традицији се у дом уноси сјај и топлота сунчевих зрака.

Сребрна боја

Сребрна боја асоцира на треперење звезда на хладном зимском небу. Она је делује хладније у односу на златну. Заступљена је у континеталној Европи, нарочито у Немачкој.

Бела боја

Бела боја је боја зиме. Она нас подсећа на околоности у којима славимо ове празнике и користи се као контраст бојама живота и поновног рађања.

Плава боја

Плава боја није у нашој традицији слављења ових празника. Она је у Средњем веку, као веома скупоцена боја, постала симбол Девице Марије. Коришћена је углавном за сликање и представљање њене одеће.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas