Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли славите ПОСАН ИЛИ МРСАН ЂУРЂЕВДАН? Црква има јасно ПРАВИЛО, а многи су годинама били у заблуди

Ево која правила треба да испоштујете када је у питању спремање трпезе за Ђурђевдан

1651742633_pjimage---2022-05-05T112332.570.jpg
Фото: Пиксабеј/принтскрин/Јутјуб
Oglas

С обзиром на то да Ђурђевдан ове године пада на петак, многима није јасно да ли ће се на трпези домаћина наћи мрсна или посна храна.

Некако је устаљено у народу да Никољдан везујемо за пост, што је и правилно, а Ђурђевдан искључиво за мрсну храну.

Када је Ђурђеван посан?

Ако се питате зашто је тако одговор је веома једноставан. По правилу ако, Ђурђевдан пада у среду или петак, слава би требало да буде посна. Међутим постоји изузетак, који често буде правило.

Прочитајте још: Сутра је ЂУРЂЕВДАН: Старо српско веровање каже да ово урадите за здравље, љубав и благостање

Прва седмица после Васкрса назива се Светла недеља, која се сматра продужетком празника. Ова недеља назива се и трапава седмица током које се не посте ни среда ни петак.

Да је Ђурђевдан којим случајем пао у прошлој недељи, па чак и у петак, слава би дефинитивно била мрсна. Међутим, како је слава ипак неколико дана касније, ово правило не може да буде оправдан изговор.

Фото: СПЦ

Исто важи и за друге славе, након четири велика поста. Кад се пост заврши, следећа недеља је трапава недеља и тада се једе само мрсна храна.

Према предању, када је слава, не гледа се да ли је светац жив или мртав, јер се на дан славе жито освештава за покојне претке породице, а не за свеца. С друге стране, Бог не прави разлику између живог или мртвог свеца, јер нас је веронаука научила да када човек премине, његова душа настави да живи, тако да су пред Богом сви живи.

Да ли је то грех?

Према опису из црквеног календара, ако се за славу која пада на пост спрема мрсна трпеза, то је велики грех, и у том случају је боље да се уопште и не спрема.

Боље је не славити, него правити јавну саблазан и наводити на грех друге (госте) да мрсе на велики празник у време када црква наређује пост - пише у црквеном календару.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas