Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЖИВОТИЊЕ МОГУ ДА ПРЕДВИДЕ ЗЕМЉОТРЕС? Нису само пси у питању, узнемиреснот показују и друге животиње

Миленијумима су људи из свих крајева света примећивали да животиње постају узнемирене пред природне катастрофе

1676386914_shutterstock_1272249877-pas-zemljotres.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Цунами ког је 2004. године изазвао подводни земљотрес јачине 9,1 Рихтерове скале код Индонезије десетковао је обалска насеља широм Индијског океана, убивши најмање 225.000 људи у десетак земаља. За огроман број страдалих, делом је била заслужна чињеница да многе заједнице нису биле упозорене.

Локални системи раног упозоравања које је сачинио човек, као што су сензори за плиме и земљотресе, пропустили су да подигну било какву недвосмислену узбуну. Многи сензори нису радили због проблема са одржавањем, док многе обалске области нису ни имале било какав систем упозорења, попут сирена на цунами. Хаотична комуникација такође није успела да изнедри упозорења, а многе текстуалне поруке нису стигле до мобилних телефона у угроженим областима, или су остале непрочитане.

А опет, у минутима и сатима пре него што су се надолазећи водени зидови високи и до девет метара стуштили на обале, неке животиње као да су предосетиле долазећу опасност и покушале да побегну. Према сведочанствима очевидаца, слонови су побегли на више терене, фламингоси су напустили ниске области за гнеждење, а пси су одбили да изађу напоље. У обалском селу Банг Куи на Тајланду, мештани су тврдили да је крдо бизона крај обале наједном наћулило уши, загледало се у море, а потом се дало у стампедо до врха оближњег брда свега неколико минута пре него што је ударио цунами.

„ Преживели су говорили да су видели животиње као што су краве, козе, мачке и птице како се с намером повлаче дубље на копно, убрзо после земљотреса а пре него што је стигао цунами", каже Ирина Рафлиана, некада припадница саветодавне групе за Међународну стратегију ризика од катастрофа Уједињених нација (УНИСДР), данас истраживачица при Немачком развојном институту у Бону.

Фото: Схуттерстоцк

И овде је, међутим, примећено како неке животиње, као што су слонови, реагују као да поседују некакво предзнање о самом догађају. Корњача која је била свеже враћена у природу, направила је нагли заокрет два дана пре вулканске ерупције у јануару на Тонги.
Али ова сведочанства о понашању животиња пред катастрофе, навела су неке истраживаче да посвете озбиљну научну пажњу теорији да животиње можда имају уграђени систем који их упозорава на долазеће природне катастрофе.

То поставља интригантно питање - да ли би животиње могле да обезбеде природни рани систем упозорења за људе?

Најраније забележено необично животињско понашање пред неку природну катастрофу датира из 373. године п.н.е., кад је грчки историчар Тукидид записао да пацови, пси, змије и ласице беже из града Хелике у данима пред катастрофални земљотрес. Историја је препуна сличних записа.

Свега неколико минута пре земљотреса у Напуљу 1805. године, волови, овце, пси и гуске наводно су почели заједнички да се оглашавају, док се за коње каже да су бежали у паници непосредно пред земљотрес у Сан Франциску 1906. године.

Чак и уз напредну технологију зна да буде веома тешко открити разне врсте долазећих природних катастрофа. У случају земљотреса, на пример, сеизмички сензори крену испрекидано да шкрабају тек кад потреси земље већ почну да се дешавају.

Фото: Схуттерстоцк

Прављење поузданих прогноза захтева веснике - а опет, научници нису успели да открију никакве сигнале који се доследно јављају пред велике земљотресе. Отуд све већа спремност неких научника да узму у разматрање мање ортодоксне знаке упозорења - као што је понашање животиња.
Истраживачи су пронашли доказе да су животиње са фарми почеле другачије да се понашају и до 20 сати пре земљотреса.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas