Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како нам ТЕЛЕФОНИ могу помоћи у детекцији ЗЕМЉОТРЕСА: Брзином светлости против брзине подрхтавања тла!

Како се андроид техником може предвидети земљотрес, и тако спасити људски животи људи

1668510259_shutterstock_-Zemljotres.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Сведоци смо подрхтавања тла и честе појаве земљотреса, који су се недавно осетили и у нашој земљи. На неким поднебљима, они су још чешћа појава, јер је тло подложно таквом типу активности, или се у близини налазе вулкани. 
Стотине милиона људи живе у овакви регионима на планети, где је свакодневно присутан страх од земљотреса.
Поред основних принципа заштите у оваквој ситуацији, где се саветује стајање усред рама од врата или испод стола, велико НЕ је бежање низ степенице, а посебно не улазити у лифт, док потрес не престане.

Фото: Схуттерстоцк

Такође, рано упозорење може помоћи људима да се припреме на потресе. Међутим, јавна инфраструктура за детекцију и упозорење на земљотрес, је скупа за изградњу и спровођење. Зато постоји могућност коришћења Андроид система да пружи поуздане информације везане за земљотрес, благовремено. Такође, постоји и упозорење од пар секунди пре самог потреса, како би људи могли да се припреме и обавесте своје вољене, не би ли се склонили и обезбедили.

Прочитајте још: Већ НОВИ ДЕЧКО: Жизел Бундшен фотографисана на одмору са новим мушкарцем, изгледа да је брзо ПРЕБОЛЕЛА Тома Брејдија (ФОТО)

Фото: Схуттерстоцк

Систем 'ШејкАлерт', који су развили водећи сеизмолози у Калифорнији, користи сигнале са више од 700 сеизометара које  су инсталирали широм Америке, наводи Универзитет Беркли и калифорнијски Институт за технологију. 
Неколико секунди упозорења може да направи огромну разлику, у томе да вам да времена да се спустите ниже, обезбедите стабилност изнад главе и тела, и припремите се ментално да издржите пре него што дође до потреса.
Инсталирање мреже сеизометара на земљи, као што је учињено у Калифорнији, можда није изводљиво у свим ризичним 
деловима света. Али, коришћење Андроид платформе може помоћи детекцији. Ваш андроид телефон може бити део Андроид Система за упозорење на земљотрес, где год да живите у свету. То значи да ваш телефон може бити 'мини сеизометар', удружен са милионима других андроида, формирајући највећу мрежу детектовања
земљотреса.

Прочитајте још: Преписујте од НАЈУСПЕШНИЈИХ: Савети Ане Винтур за УСПЕХ, ледена краљица има чему да нас научи!

Сви смарт телефони долазе са ацелометрима, који могу да осете сигнале који узказују да ће се земљотрес ускоро догодити. Уколико телефон детектује нешто што личи на могући зељотрес, шаље сигнал на сервер за детекцију, заједно са локацијом где ће се потрес догодити. Сервер тада комбинује информацију са многим другим телефонима, да би закључио да ли се земљотрес догађа. У ствари, на овај начин се утркујемо брзином светлости ( која је у принципу брзина којом сигнали телефона путују), са брзином земљотреса.

Срећом по нас, брзина светлости је много бржа!

 

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas