· · Коментари: 0
живот

"Да сам јуче умро не бих знао да се зове Љубица...": Прича двоје Београђана враћа веру у СВЕ!

Колико ви обраћате пажњу на своју најближу околину?

1608212750_1.jpg
Фото: Депозит

Психолог Владимир Ђурић нас увек остави замишљеним након читања његових записа на Фејсбуку. Овога пута ради се о томе колико смо заиста свесни поред кога живимо и шта заправо од људи из околине можемо да научимо. О правим вредностима, о томе шта је исконски важно и трајно.

Након овог текста ћете се вероватно и сами запитати ко су ваше комшије када их поздравите у згради.

- Да сам јуче умро не бих сазнао да ми се комшиница у ствари зове Љубица, а не Лепа, како сам могао да се закунем. Додуше, није ми ни било тешко да погрешим с обзиром да свакодневно слушам баршунасти баритон њеног мужа како је дозива кроз танке зидове у нашем малом солитеру. Те Лепа ово. Те Лепа оно. А поготово "ма дођи бре Лепа моја". Кад год дође са посла, кад год му нешто треба, кад год се воле, и кад год одлази.

Прочитајте још: Да ли знате где је у људском мозгу центар за голицљивост?

- Бар да му се омакло Љубице кад би се посвађали. Но свађања нема код њих. Кажем вам чудан неки свет. Лепа јој је изгледа само радни назив. Иако сам могао да се закунем да јој то пише у личној карти. Кад оно у ствари мали надимак, титула од милоште. Стална похвала, летећи комплимент, мали љубавни зачин, мала талија спрам несреће. И мали подсетник колико му значи и што је ту, у његовој кући, у његовом браку и у његовом животу.
Мала симболична надокнада за све што му пружа. Баш ми је то сазнање поправило дан, а тако је јефтино и лако примењиво.

- Пустите надрндане, заједљиве и огорчене паметњаковиће ма какве титуле имали, колико извикани били и колико упорно и добро објашњавали своје замршене теорије, ако изгледају к'о Црни Гаврани и само се ружно око њих шири.

- Уметност живљења се најбоље учи од људи који су срећни, који су смирени и опуштени, који се смеше и који изгледају аутентично лепо док то раде. Сад ми је и много јасније што стално делују тако ненормално нормални. Изгледа да се воле, да се уважавају, да су заједно више од двоје и да се међусобно усрећују. Каква је само привилегија делити зид са њима и свакодневно имати предавање о томе шта је битно у животу.

Прочитајте још: Амерички научници слушају КАКО РАСТЕ ТРАВА и ево шта су открили

- Енглески је тако згодан за римовање. А поготово у оној исконско краткој, а тако тачној животној мудрости од које нема боље и делотворније на животни век и благостање. Просто је и одувек важи. Хаппy wифе. Хаппy лифе. Комша се изгледа обезбедио. Какав мудрац. Какав срећник... - пише психолог Владимир Ђурић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.