Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА: Није ЦРВЕНО СЛОВО, али је веома значајан празник - ДАН ЗА НОВЕ ПОЧЕТКЕ

Српска православна црква и њени верници данас славе празник посвећен Светом Архангелу Гаврилу

1712492445_53d41b58e50c467ce4fa5a1bf5b815e75b3f4ba0.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен "црвеним словом" у календару Српске православне цркве, али она му ипак даје  велики значај и слави га као - Благовесника који је учествовао и најављивао све догађаје везане за настајање хришћанства.

Архангел Гаврило је жива бестелесна сила. Један је од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању света и у борби против "палих" анђела, предвођених самим злом, односно ђаволом.

Архагел Гаврило је свије сведочанство о почетку настајања Божије творевине пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и подучивши га како да напише књигу Постања. Слави се као анђео Благовесник који преноси радосне вести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог - Светог Јована Крститеља.

Архангел Гаврило јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са радосном вешћу да ће родити сина, Господа Исуса Христа, спаситеља људског рода.

Свети архангел Гаврило је симбол оног што је добро у целом човечанству. На једној од најпознатијој фресака Србије "Белом анђелу" налази се управо архангел Гаврило раширених крила и одевен у бео хитон. "Бели Анђео" је и од стране УНИЦЕФ-а одабран као симбол Европе. Ова фреска у средњевековном манастиру Милешеви позната као Бели анђео проглашена је за слику прошлог миленијума.

Сматра се да је овај празник установљен на Светој Гори у 9. веку од кад се и прославља, за време царева Василија и Константина Порфирогенита и патријарха Николе (Хрисоверга).

Гаврило је први уз архангела Михајла који је предводник војске анђела и сила добра, а за њима следе равни по части Рафаил, Урил, Селатил, Јегудил, Варахил и Јеремил.

Саборни дан светог архангела Гаврила празнује се такође 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз историју људског спасења.

За овог свеца су везни многи обичаји. Девојке не би требало да шију, плети или узимају ручне радове у своје руке. У народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле жене које желе потомство, јер се верује да он доноси "благе" и лепе вести.

Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas