· · Коментари: 0

Данас је Света Ангелина - заштитница сиромашних: Обавезно изговорите ову молитву

Православна црква и верници данас славе дан сећања на једну светитељку из наших крајева - Преподобна мати Ангелина била је кћи Ђорђа Аријанита Комнина, средњовековног господара области Коњуха и Шкумбе и супруга Стефана Бранковића, сина српског деспота Ђурађа Бранковића

1660206349_angelina.jpg
Фото: СПЦ

Световно име Преподобне мати Ангелине било је Ангелина Бранковић. Познато је да је ова светитељка још у најраднијој младости стекла велико образовање и да је била једна од жена у чијем поседу се налазила највећа оновремена библиотека на овим просторима чији се трагови и данас могу видети у манастиру Крушедол.

Прочитајте још: Православна црква данас обележава СВЕТОГ МУЧЕНИКА КАЛИНИКА: Заштитник свих који неправедно пате, молимо му се овим речима

За слепог Стефана, изгнаног српског деспота, удала се новембра 1460. и до краја са њиме делила сву горчину живота како у Србији, тако и у изгнанству у Албанији и Италији. Своје синове Максима и Јована васпитала је у хришћанском духу.

Када јој се муж упокојио, замонашила се и посветила молитви и делима милосрђа, те оправљању и зидању цркава и манастира. Није прошло много, па је и обичан народ почео да је назива "Мајка Ангелина".

 Ова светитељка је умрла 30. јула 1520. године, а њене чудотворне мошти почивају са моштима њеног супруга Стефана и синова Максима и Јована у манастиру Крушедолу.

Житије преподобне Ангелине написано је врло рано – једно је сачувано у Минеју у рукопису из 16. века. Повод томе је њен тежак живот – наџивела је мужа, оба сина и кћер Мару. Три пута је преносила мошти свога мужа – светог Стефана Слепог – и два пута сина, и то у великој оскудици.

Служба преподобној Ангелини такође је рано састављена и налази се у сва три Србљака под 30. јулом, датумом њене смрти. Кроз целу Службу Ангелина се ословљава као мати, преподобна, преблажена, присноблажена, достоблажена и блажена. Исказане су и њене хришћанске врлине – чистота подвижничког живота, безгранично милосрђе, стрпљивост и мудрост, оданост супруге и пожртвованост мајке.

Како је добар део живота провела у беди и тешком животу, селећи се и бежећи, мати Ангелина данас се сматра заштитницом сиромашних и угњетаваних. Она све вернике учи, а о томе сведочи и њен читав живот, да физичка беда није важна докле год је срце испуњено
 Духовна беда је много опаснија и зато, народ каже, да на данашњи дан свако у молитви треба да помене Преподобну мати Ангелину како би нам она помогла да живот доведемо у ред.

Прочитајте још: Верници данас прослављају ЧЕТИРИ СВЕТА АПОСТОЛА И ЂАКОНА: Ову молтву изговарамо за опрост грехова

Верује се да Мати Ангелина нарочито штити жене које проживљавају живот сличан њеном – оних које страдају, жртвују се и пате, али не одустају од доброте и покушаја да за своју породицу учине најбоље. Народ каже да је такво страдање најбоље спознала Мати Ангелина и да због тога ни у најтежим тренуцима Српкиње нису саме, јер ова светитељка бдије над њима.

Молитва Преподобној мати Ангелини:

У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, света Ангелино, радује се дух твој.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.