· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ НИСКИ, заштитиник недужних: Изговорите ОВУ молитву за опроштај

Живот је провео штитећи правду и невине

1674311828_sv-Grigorije-Niski-wikipedia-naslovna.jpg
Пхото: wикипедиа

Српска православна црква и верници, данас славе празник посвећен Светом Григорију, епископу Ниском, светитељу који је много учинио за ширење вере и успостављање хришћанства каквог данас познајемо.

Био је епископ Нисе, млађи брат Светог Василија Великог, близак пријатељ Григорија Богослова. Био је најпре само презвитер, пошто беше жењен, а када му умре жена, блажена Теозва, изабраше га и посветише за епископа у Ниси.

Одликовао се огромном светском ученошћу и духовним опитом. Учествовао на Другом васељенском сабору. Мисли се да је он саставио други део Симбола вере. Велики беседник, тумач Светог писма, и богослов.

Прочитајте још: МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ: За здравље, срећу и благостање вас и целе породице обратите се свецу СЛЕДЕЋИМ РЕЧИМА

У време цара Валента, збачен је с епископске столице и отеран у изгнанство. Осам година проведе овај свети отац у изгнанству, трпељиво сносећи све беде и сва понижења. Најзад сконча у дубокој старости крајем ИВ века преселивши се у Царство Божје, и оставши кроз све векове на земљи као велико светило Цркве.

Српска православна црква слави га 10. јануара по црквеном, а 23. јануара по грегоријанском календару. Овај светитељ је учинио много за ширење вере и развој хришћанства. Светац је преминуо у беди, али, према предању, ниједном се због тога није пожалио. Живот је посветио штићењу правде и невиних, као и утемељивању православља у хришћанству. Људе је учио да пронађу снаге за опроштај онима који су им нанели неправду.

Сваки верник данас би требало да се помоли изговарајући ове речи:

'' Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш. Амин.''

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.