Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЉ, једна од највећих крсних слава: Ове ОБИЧАЈЕ обавезно морате да испоштујете

Јован Крститељ позивао је људе на покајање и окретање Богу

1674139643_Sv-Jovan-krstitelj-spc.jpg
Фото: спц
Oglas

Српска православна црква и њени верници широм света данас славе Сабор светог Јована Крститеља - Јовањдан, један од празника посвећених пророку који је крстио Исуса Христа.
Према црквеним списима, међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком.

Прочитајте још: Посно славско пређело за које вам не треба више од 10 минута: Направие СУСАМ САЛАТУ

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов. На данашњи дан се не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.
Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”
Од свих осталих пророка, свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао: „Гле, јагње Божије које узима на себе грехе света!” Рука Светог Јована Претече која је крстила Исуса Христа путовала је кроз векове од Јордана до Цариграда, Малте, Родоса, Петербурга, Сремских Карловаца, Београда, Острога, па до Цетиња, где се данас налази. Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења.

Прочитајте још: Шта треба да се уради са БОГОЈАВЉЕНСКОМ ВОДИЦОМ од прошле године? Ово је устаљени обичај

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”, јер се Јован сматра узором карактера и поштења, а у Светом Писму назван је и анђелом. Свети Јован је многе преобратио у хришћанство, а његова главна порука: "Волите један другог" постала је једно од главних начела хришћанства које се сачувало до данашњих дана.

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas