· · Коментари: 0
светац

Данас се слави СВЕТИ АНТОНИЈЕ ВЕЛИКИ: Сматра се оцем монаштва и вековима је инспирација

Православни верници данас прослављају светог Антонија Великог.

1643530251_sveti-antonije.jpg
Фото: принтсцреен

За светог Антонија Великог везује се једна од најпознатијих тема хришћанске уметности- Искушења светог Антонија.

Преподобни Антоније Велики се родио 251. године у селу Коми, недалеко од Хераклеопоља у Горњем Египту, као дете богатих родитеља.

Светац Антоније Велики

Његови родитељи умрли су када је имао 18 година. Наследивши целокупно имање, разделио га је сиротињи, а сестру сместио у завод са хришћанским девицама. Потом је отишао у пустињу у којој је живео следећих осамдесет година, због чега се сматра оцем пустињачког и хришћанског монаштва уопште.

Живео је самљеничким животом, првих година у једној гробници надомак родног села, а бавио се дрводељством, молитвама и размишљањима о библијским поукама.

Прочитајте још: Шта ПОКРЕТИ ГЛАВЕ откривају о нама? Откријте да ли је неко нерасположен, озбиљан или несигуран

Непрестано је померао границе свог подвижништва. Када би помислио да је један задати циљ испунио, он би померио лествицу за степен више. Људе је виђао само када би доносили хлеб и со у замену за рукотворине и када би одлазио на литургију.

Често је говорио о својој борби са демонима. Прво су га мучиле мисли о томе да је бескористан тај његов чин напуштања света и богатства, потом га је гризла савест због незбринуте сестре која нема ни подршку ни утеху. Сваке ноћи мучила га је и телесна похота за женама, која је била тако јака да није могао да је сакрије пред другима. Али, он је одолевао постом, молитвом, бдењем, телесним изнуривањем.

На крају му се, каже хришћанско црквено предање, ђаво јавио у лику малог црног дечака који му је понизно рекао: "Победио си ме", чиме је хтео да га наведе да победу припише самоме себи, и да тако упадне у грех гордости. Свети Антоније га је упитао ко је он, а ђаво му је одговорио да је дух блуда које је многе завео, а да је само он успео да "све стреле поломи".

Прочитајте још: Зашто лифтови увек имају ОГЛЕДАЛА? Постоји 5 битних разлога!

На то му је, каже предање, Антоније казао: "Бог је допустио да ми се јавиш црн - ради обелодањења таме твојих зломисли, а као дечак - ради изобличења твоје немоћи. Због тога си и достојан сваког презира". Након тога је ђаво отишао и никада се више није вратио.

Многи хришћански уметници вековима су били инспирисани овим искушењима.

Искушења Светог Антонија Великог често служе и као метафора за искушења људи који у данашњем свету теже хришћанском идеалу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.