Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас се слави СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ИСПОВЕДНИК: Две ствари данас треба избегавати за опрост грехова

Православни верници и Српска православна црква данас обежелавају дан посвећен Преподобном Василију Исповеднику

1682336715_4e91d6ec024a90afa341942c12eae2ff5caf39db.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Друг и страдалник светог Прокопија Декаполита. Василије верно следоваше своме учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке претрпе од иконобораца. А када иконоборци пропадоше, по Божјем Промислу, Василије се врати заједно с Прокопијем у свој манастир где се у посту и молитви дуго подвизаваше, и мирно сконча 747. године.

Василије блажени би у време цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповедаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе беше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цело тело и врат, па га вргоше у тамницу.

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповеђу и својим примером, а многе зловерне поврати православној вери.

Василије Исповедник се такође слави и 13. марта.

Народна веровања и обичаји

Данас се према народним веровањима избегава свађа и лоше мисли и пале се свеће за опрост свих грехова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas