Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас славимо СРЂЕВДАН: Верује се да данас звери постају питоме, а ево за кога је овај празник посебно битан

Верници Српске православне цркве данас славе крсну славу посвећену Светим мученицима Сергију и Вакху

1697719040_1666180685_srdjevdan.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква и њени верници широм света данас обележавају празник посвећен Светим мученицима Сергију и Вакху, у народу познатији као Срђевдан. Свети Сергије и Вакхо су били римски достојанственици на двору цара Максимијана, а страдали су због припадности хришћанској вери и одбијања да се поклоне римским боговима. Посебно су поштовани у Сирији и Либану, њиховој постојбини, где се на данашњи дан за украшавање користе палмине гранчице.

Крсна слава у Срба

Срђевдан се слави и као крсна слава, мада се по броју цркава које су подигнуте овим свецима види да је ова слава била знатно распрострањенија на нашим просторима у средњем веку.

Цар Јустинијан им је подигао цркву у Цариграду, после чега се њихов култ раширио ка западу, о чему сведочи и преко 15 цркава које су им биле посвећене на простору између Драча и Дубровника. Постоји и легенда да су приликом преноса моштију Светог Саве из Трнова у Милешеву пренете и мошти Светог Сергија и Вакха.

Народни обичаји и веровања

Верује се да су ови светитељи заштитници обућара, опанчара и земљорадника који данас никако не би требало да раде, а према предању Свети Сергије данас обилази обућаре и слави са њима.

Ратари на Срђевдан не раде ништа са воловима и не излазе у поље, јер се верује да је Свети Сергије волујски светац.

У нашем народу се верује да ће данас бити излијечени сви који болују од срдобоље (дизентерије) и болести костију. Такође се сматра да је Срђевдан природна граница између јесени и зиме, као и да на данашњи дан и дивље звијери бивају питоме и кротке.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas