Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
почетак поста

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ МАКАВЕЈЕ: Данас обавезно засадите ову биљку

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен седморици светитеља, седам мученика, браће Макавеји.

1691927584_SVETAC.jpg
Фото: спц
Oglas

Макавеји су били старозаветни светитељи и мученици из 2. века п.н.е, а књиге о животу браће Авима, Антонина, Гурија, Елеазара, Евсевона, Адима и Маркела саставни су део Светог писма.

Свети мученици Макавеји и њихова мајка Соломона и учитељ Елеазар страдали 166. године п.н.е. када их је убио император Антиох XИ Епифан, који је покушао да у Јерусалиму уведе паганске обичаје. Епифан је у Јерусалимски храм поставио кип грчког паганског бога Зевса, испред ког је присиљавао Јевреје да се клањају.

Свештеник Елеазар био је посвећен Мојсијевом закону и први је одбио да се поклони паганском божанству, због чега је настрадао у мукама. Седморо браће Макавеја и њихова мајка Соломона, следили су његов пример па су и они страдали мученичком смрћу.

Мошти светих мученика Макавеја чувају се у базилици Светог Андреја у Келну у Немачкој.

Народна веровања

У народу се верује да је добро све што се ради с босиљком, за који се верује да је божија биљка. Ваљало би у кувано јело додати овог зачина, или се инхалирати. Уколико у свом дворишту или на тераси већ немате засађен босиљак, данас је право време да га засадите, јер се верује да чува дом.

Молитва светим севастијским мученицима

'' Мученици преславни, који се у звању војничкоме за име Христово у крепости и јединодушију подвизавасте и који душе своје за Њега усрдно положисте, помозите и нама да у вери православној тврди и непоколебиви останемо. О, Божији угодници, будите нам заштитници од непријатеља видљивих и невидљивих, да под покровом светих молитава ваших од свих зала закриљени будемо, све до последњега дана и часа кончине наше, те да кроз вас прославимо Свесвето и поклоњења достојно име Тројице кроз Коју све бива, Оца и Сина и Светога Духа, кроза све векове. Амин. ''

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas