Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕТАЦ

ДАНАС СУ БЛАГОВЕСТИ, ВЕЛИКИ ПРАЗНИК И ЦРВЕНО СЛОВО: Срећан је дан за сетву и калемљење воћа - ово су веровања која постоје у народу

Благовести спадају у радосне празнике и увек се славе 7. априла, девет месеци пре Божића. На празник Благовести, који се сматра једним од највећих хришћанских празника, слави се сећање на "благу вест", када је арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух Свети одабрао да буде мајка Исусу Христу.

1712407653_214352_blagovesti_f.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

"Силаском Светог Духа на пречисту деву" почиње обнова човечанства, а речима архангела Гаврила "Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом", отвара се историја Новог Завета и почиње преображај човечанства.

Од Благовести, како се сматра, почиње сетва жита, а срећан је и за калемљење воћа. Дан после празника Благовести, Црква слави Светог архангела Гаврила, који је, према записима, задужен за радосне вести.

На сутрашњи дан па све до Великог петка добро је започети неки већи посао (изградња, почетак бизниса, учење), као и доношење већих и важнијих животних одлука које битно мењају живот.

Народни обичаји

Према народном обичају, на Благовести се устаје рано, па чак и у поноћ, или барем у праскозорје, а дан почиње девојачком песмом.

Девојке би уочи овога дана накупиле сувих гранчица и дрва, од којих је разбуктавана велика ватра, обично на неком брду или сеоском раскршћу. Уз ватру се веселило и мушко и женско, а понегде, уз младе, и старији. Било је уобичајено да се ватра на ранилу или букари прескаче. Владало је веровање да ће ко прескочи ову ватру, бити заштићен од уједа змије.

Због веровања да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, на Благовести се нису спомињале змије. Уочи Благовести, деца су лупала машицама о гвоздене предмете обилазећи око куће, стаје и тора и викала: "Беж’те змије и гуштери, беж’те змије и гуштери!"

Веровало се и да се на Благовести жене не чешљају, као и да не ваља на тај дан правити нове опанке. Добро је на овај дан умити се у реци или потоку, а Благовести нарочито славе жене. Оне које желе пород одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

И Благовести, као и неки други празници, "указују" каква ће година бити. Ако је небо ведро - биће година родна, а људи здрави. Такође, и јесен ће бити позна.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas