Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас славимо СВЕТОГ ИСИДОРА ПЕЛУСИОТА: Изговорите ове речи и испоштујте следеће обичаје, посебно ако се бавите овим професијама

Српска православна црква и верници данас славе преподобног Исидора Пелусиота

1676548460_shutterstock_211140100.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Исидора Пелусиот је један од најученијих људи свог доба. Сматра се заштитником оних који живе од писане речи.

Рођен је у Египту у угледној и богатој александријској породици. Предање каже да је био један од најобразованијих људи оног доба, али да је решио да се одрекне богатства и славе и живот посвети духовним вредностима и љубави према Христу.

Убрзо се прочуо као велики бранилац и тумач православне вере, па су код њега долазили многи, чак и други мудраци и свети људи како би им тумачио Свето писмо. Према тврдњама историчара Никифора Свети Исидор је написао преко десет хиљада писама разним лицима, у којима је једне укоревао, друге саветовао, треће тешио, четврте поучавао.

Цео живот је провео тако, славећи Христа и пишући у његову славу. Поживео је дуго и умро у дубокој старости око 436. године.

Преподобни Исидор Пелусиот данас се сматра заштитником писаца, књижевника и свих оних који живе од писане речи.

Његове поуке могу да помогну овим људима не само на пословном пољу него и, што је много важније, духовном развоју. Прво и основно правило за Исидора: “Прво творити, па онда учити, по примеру Господа Исуса.”

Тропар

У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Исидоре, радује се дух твој.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas