Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСЕТ начина да уштедите новац: Ово би требало да буде први корак по примању плате

Иако је много занмљивије потрошити целу плату на ствари које желите, препоручљиво је склонити нешто новцаса стране за хитне случајеве или за нешто скупље попут комада намештаја, електронских уређаја или одмора.

1690619226_shutterstock_572542648.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Живети од једне плате до друге није баш пријатно, посебно када сте пред великом куповином. Има толико разлога да се штеди за будућност. Будућност не мора бити само пензија – будућност је сутра. Штедња значи дозволити себи паузу од бесконачне трке од плате до плате или дозволити себи да приуштите нешто веће.

Једном када схватите важност штедње и улогу коју оно игра у вашем животу, следећи корак који ће вас држати на правом путу је стварање циљева. Део постављања финансијских циљева је да обезбедите да их можете испунити. Стратегија вашег тренутног прихода за планирање будућности је једна од најбољих ствари које можете учинити са својим тешко зарађеним новцем.

Како да уштедите - 10 трикова који вам помажу:

1. Организујте буџет

Будите реални у погледу своје финансијске ситуације и процените оствариве бројке које одговарају вашим месечним трошковима. Једном када одредите своју намеру, лакше је да се организујете. Одвојите проценат за штедњу, а то значи да нешто морате да жртвујете.

2. Направите измене тамо где је то могуће

Када одредите буџет, видећете и којих трошкова бисте могли да одустанете. Можда плаћате претплату коју дуго нисте користили или можете пронаћи повољније опције за неке трошкове. Где је могуће, уштедите и новац који сте зарадили на овај начин оставите по страни.

3. Радите са својим партнером

Као и у другим ситуацијама у вашој вези, комуникација је кључна, укључујући и када је у питању уштеда новца. Да бисте уштедели, обоје морате да се сложите око својих жеља, планова и средстава. Направите план и побрините се да се обоје придржавате.

4. Правите разлику између "желим" и "треба"

Схватите разлике између потреба и жеља и идентификујте своје. Важно је знати рећи "не" када неки трошкови нису у складу са вашим будућим плановима.

5. Први корак одмах по примању плате је уштеда

Можете подесити аутоматску уплату тако да одмах након плате на штедни рачун стиже унапред подешени износ. Неопходно је оставити новац на страну пре него што се појаве многа искушења.

6. Урадите анализу на крају месеца

Чак и ако сте успоставили свој почетни буџет, пратите сваки месец где новац иде. Понекад нисмо ни свесни шта трошимо сваког месеца док не испитамо. Анализирајте све што плаћате. Које куповине обављате, а можда вам нису потребне? Ако вам затреба, постоји ли начин да набавите ту ствар по нижој цени?

7. Учите од људи око вас

Можда имате у кругу пријатеља особу која је стручнија и заинтересованија за финансијски сектор. Постављајте питања и тражите савет како бисте пронашли решења за уштеду на која се не бисте сетили. Можете чак позвати финансијског консултанта, који ће за вас направити персонализоване планове. Такође, на интернету можете пронаћи много информација које вас могу инспирисати.

8. Користите купоне или кодове за попуст

Чак и ако попуст од 5% не изгледа много, ако попусте искористите у своју корист, понекад ће један по један моћи значајно да утичу на вашу уштеђевину.

9. Почните сада

Немојте одлагати док вам се не повећа плата или док више немате рату за плаћање. Уштеде се могу направити и са малим износима, важно је деловати. Ваш ум ће увек наћи изговоре да не уради нешто што га извлачи из зоне комфора, али да бисте научили како да штедите, морате да учите, развијате се и трудите се.

10. Уживајте у животу

Да, разговарали смо о томе како да сачувамо новац, али то не значи да треба свега да се одрекнете. Важно је да се мало почастите. Живите у садашњем тренутку, али не заборавите да гледате у будућност и одржавајте равнотежу између то двоје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas