Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

ДОКАЗ ЉУБАВИ: За ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ чак шест милиона људи изговори судбоносно ДА

Најлепши дан да некога запросите или се закунете на вечну љубав

1644762076_veridba.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Дан заљубљених, Свети Трифун, или у западној варијанти Валентиново, широм планете обележава се истог датума, 14. фебруара. Дан који обилује пажњом, романтиком, љубавним поклонима и заљубљеним погледима. Да ли сте знали да се на овај дан вери чак шест милиона људи?

Прочитајте још: НАЈЛЕПШЕ ЧЕСТИТКЕ ЗА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ: Мисли, речи и дела љубави су најдрагоценији поклони које можемо дати

Уз Дан заљубљених се традиционално везују љубавне поруке без потписа, као и цвеће, па нимало не чуди податак да се на тај дан прода рекордни број ружа. И то, претпостављате, црвених. Ту су, наравно, и слаткиши, накит, одећа, честитке...

Дан заљубљених већини популације је синоним за дан искључиво посвећен љубави. Иако се у појединим деловима света слави још од средњег века, у нашој земљи је популаризован тек почетком 21. Сем западних, овај дан обележава и Православна црква па се 14. фебруара слави Свети Трифун, заштитник винове лозе, виноградарства и вина.

Према најпознатијој легенди која се веже за данашњи дан - Валентиново, Свети Валентин је тајно венчавао заљубљене војнике с њиховим изабраницама

 Обзиром да је Рим тада строго бранио женидбу тврдећи да су ожењени мушкарци лоши ратници, Валентин је погубљен од стране тадашњег римског цара Клаудија ИИ. У поруци коју је пред погубљење послао својој вољеној, слепој тамничаревој ћерки, стајао је потпис: "Од твог Валентина". У савременом добу обележја Дана заљубљених су црвене фигуре, играчке и слични поклони у облику срца.

Неколико занимљивих статистичких података о Дану заљубљених

- У свету се 2013. године за Дан заљубљених продало око 200 милиона ружа. Најпопуларније су црвене руже, па се њихова цена у том периоду чак и утростручи.

- Око 76 одсто мушкараца за Дан заљубљених купује цвеће својим лепшим половинама, а око 15 одсто жена купују цвеће саме себи.

- Осим цвећа, најпопуларнији поклони за 47 одсто људи су слаткиши, за 35 одсто вечера у ресторану, за 17 одсто накит, док је за 14 одсто њих одећа. После најпопуларнијих ружа, продају се љиљани и лале.

- У САД у фебруару продаје накит у вредности од 2,6 милијарде долара, а тог дана се дарује преко 140 милиона популарних љубавних честитки.

- Дан заљубљених је најпопуларнији дан за просидбу, па веренички прстен на руку стави од четири до шест милиона људи.

- Око 20 одсто жена сматра да је 14. фебруар најромантичнији дан за веридбу, док би 53 посто жена окончало љубавну везу кад им партнер не би ништа поклонио тог дана. Ипак, 30 осдто жена сматра да је Дан заљубљених прецењен, те да је то искључиво комерцијални празник.

Прочитајте још: Срби, срећна СЛАВА! Празнујемо Света три Јерарха, а ево која веровања се везују за данашњи дан

- Више од 80 одсто мушкараца најчешће купује поклон да не би разочарали своју бољу половину, и то у задњи час.

- У Јапану 14. фебруара жене дарују мушкарце чоколадом, а оне не примају поклоне. Дан у којем мушкарци дарују жене је 14. март.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas