Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

И ЛОШ ПЕРИОД ЈЕ ДЕО НАШЕГ ЖИВОТА: Како психолози излазе на крај са лошим данима

Било да се носимо са негативним искуством, суочавамо се са животном променом или се једноставно будимо нерасположени, лош период је као и добар, део нашег живота. Како у таквим ситуацијама психолози излазе на крај?

1716989770_77198cddeca901995a2daf4e6ffdb47c3a6d221c.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Како изгледа дан када се осећамо лоше разликује се од особе до особе - неки људи су расејани или под стресом, док се други осећају слабо и уморно. Без обзира на то како изгледа један од тих тешких дана, може се рећи да је непријатан. И сигурно не желимо да учинимо ништа што би погоршало већ и тако тежак дан.

Ти напорни, тешки и упорни периоди не заобилазе ни психологе, те и они раде одређене ствари како би се збринули и што брже их оставили иза себе.

Физичке потребе

"Углавном почињем тако што направим попис мојих физичких потребе и јесу ли тог дана задовољене или не. "Да ли сам узео лекове? Да ли пијем довољно воде? Јесам ли се довољно наспавао? Да ли сам довољно јео и кретао се тог дана", каже Ем Еванс, терапеут. 

Стручњаци наглашавају да у ситуацијама када се суочавамо са лошим даном менталног здравља не смемо да заборавимо физичке потребе: "Ако телу не обезбеђујете храну, воду и друге потрепштине, нећете чинити никакву услугу свом менталном или физичком здрављу".

Промена плана

Када имамо тежак дан, добра је идеја да не вршимо додатни притисак на себе – ко жели да испуњава задатке са листе када је тешко чак и устати из кревета?
"Понекад бити продуктиван подразумева само ниво стреса који нам није потребан", наглашава Нат Адеј, терапеут, а пише Хаф пост. 

Без доношење великих одлука

"Покушавам да избегнем доношење великих одлука, било да се ради о планирању путовања с неким или доношењу велике здравствене одлуке. Ако се на менталном нивоу не осећам најбоље у том тренутку, нећу доносити никакву одлуку која би могла да утиче на мој живот у даљој или само ближој будућности", рекао је Адеј.

Размислите о томе: ако нисте у доброј фази, могли бисте да завршите тако да пристанете на нешто што заправо не желите да урадите или донесете одлуку због тескобе и непажљивог размишљања, саветују психолози.

Изаћи напоље, кретати се

Познато је да је природа добра за ментално здравље. Студије показују да боравак у природи утиче да се осећамо срећније, а одлазак у шетњу шумом у поређењу са ужурбаним окружењем може смањити стрес. Такође, истраживања говоре да вежбање помаже у редукцији стреса тако да мало покрета може бити добра идеја у ситуацијама када се ментално не осећамо најбоље.

Дружење са пријатељима и време проведено са породицом може бити веома корисно. Препорука је да канимо друштвених мрежа, него заиста да поразговарамо са ближњима.

Одмарати се

Кретање јесте препоручљиво, али не би требало форсирати своје тело по сваку цену - обавезна шетња или тренинг, јер је то иначе део ваше рутине. Не би требало да очекујемо да ћемо бити активни као иначе.

"Током лоших дана менталног здравља, фокусирам на одмор колико год могу. То може значити било шта, од дремања до једноставног лежања на каучу да одморим своје тело", наглашава терапеут Пајел Пател.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas