Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИРИТАНТАН ЗВУК И ШАРЕ: Да ли знате због чега је телевизија имала овај необичан шаблон?

Сећања на прошле дане.

1645126087_test-pattern-g69fd91fb0_640.png
Фото: Пиксабеј
Oglas

Многи се још увек сећају шара и иритантног звука на телевизору. Прво, разнобојне форме у кругу, квадратићима, правоугоницима и штрафтама које су се уз једнолично пиштање појављивале с времена на време на тв пријемницима заправо има име! Зову се тест карте или тест шаблон.

Овај призор углавном се емитовао у тренуцима када је трансмитер активан, али не емитује програм. Дакле, у време када је телевизија имала “радно време” тј. није емитовала програм 24 часа. Тест карте пуштане су на почетку и на крају сваког емитовања, а шаре је углавном пратио и једнолични тон мада су неке станице користиле и укључење у радио сигнал или неку инструменталну музику.

Тест картице старе су фактички колико и телевизија. Прво су се користиле стварне, физичке картице у које би се уперила камера док је касније коришћен већ снимљен материјал.

Реч је о чисто техничкој ствари. Главни циљ овог прилично иритантног призора била је калибрација сигнала, тј. подешавање камера и пријемника да правилно приказују слику. Картице су омогућавале свима, и гледаоцима и тв станицама, да подесе своју опрему како би добили оптималан квалитет слике.

Прочитајте још: Знате ли зашто су седишта у биоскопу ЦРВЕНЕ БОЈЕ? Постоји добар разлог!

Самим тим, ништа на тест картицама није било случајно ту. Круг је коришћен због подешавања линеарности у доба док су се у телевизорима користиле катодне цеви. Док су пријемници били црно-бели коришћени су патерни са нијансама беле и црне, а са колорном телевизијом стигао је и сет шара, тзв. “СМПТЕ траке” у различитим бојама. Патерн боја увек је био исти и то редом, са леве на десну страну - бела, жута, цијан (зеленкасто плава), зелена, магента (црвенкасто-љубичаста), црвена и плава. Уз те боје, на тест картицама су се налазиле и различите нијансе црне које су омогућавале да се јачина светла и контраст на екранима подесе што боље.

Најпознатију тест карту направила је 1966. године компанија Филипс. Садржај и форму шаблона осмислио је инжењер Фин Хендил уз помоћ колеге Ерика Хелмера Нилсена. Шаблон је назван “Пхилипс ПМ5544“ и коришћен у Великој Британији, Канади, Сједињеним Америчким Државама, на Филипинима, у Мјанмару, Јужној Кореји, Тајвану, Јапану, Аустралији, Шпанији… а и ми га се добро сећамо.

Некада уобичајен призор, тест картице се данас ретко виђају изван телевизијских студија, постпродукције и дистрибутивних објеката. Више немају за циљ да помажу гледаоцима у калибрацији телевизора пре свега због тога што савременим тв пријемницима није потребно скоро никакво подешавање, а томе је допринео и дигитални сигнал.

Такође, већина телевизијских станица програм сада емитује нон-стоп 24/7 па нема ни оног симболичног “почетка и краја” сваког радног дана.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas