· · Коментари: 0

Ко је био СКРУЏ из приче Чарлса Дикенса? Дело које никада није престајало да се штампа

Сигурно сте гледали или читали "Божићну причу"

1672315946_shutterstock_339384149.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Једна од најлепших, а свакако најпознатијих празничних прича – “Божићна песма” (негде и “Божићна прича”) Чарлса Дикенса први пут је објављена 19. децембра 1843. године са илустрацијама које је направио Џон Лич.

Прича о шкртици Скруџу који током ноћи уочи Божића доживљава преображај након што га посете духови божићне прошлости, садашњости и будућности, постигла је огроман успех одмах по издавању. Само током првог викенда продато је шест хиљада копија. До Божића је распродан цео тираж, а до краја 1844. књига је доживела 13 изадања.

Критика ју је волела, а публика обожавала. Остала је легенда по којој је Дикенс тражио да се роман продаје по ниским ценама како би, за празнике, свака породица могла себи да приушти његову књигу. Самим тим, и његова зарада била је минимална.

Прочитајте још: Добила је БОЖИЋНИ ПОКЛОН од дечка због ког је повраћала целу ноћ, а онда је уследило још једно невероватно сазнање (ВИДЕО)

Историчари данас сматрају да је Дикенс у књигу уградио и неке аутобиографске моменте препознајући себе као Скруџа. Дикенс је често посећивао сиротишта за нежељену и одбачену децу где је видео полугладне, исцрпљене малишане често експлоатисане од стране управе и одраслих. Део овога описао је и у роману “Оливер Твист”.

Што се “Божићне песме” тиче, и данас је реч о једној од најпопуларнијих и најдуговјечнијих божићних прича. Дело је једно од ретких које ни у једном тренутку које, од почетака па до данас, није престало да се штампа, а имало је и више од 15 различитих екранизација – од луткарских, преко анимираних, па све до играних.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.