Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЛЕПША ПРИНЦЕЗА НИЈЕ ХОДАЛА ЕВРОПОМ: Необичан живот Балканке која је до последњег даха волела свој народ

Од прве веридбе је одустала јер је њен вереник био геј, брат ју је удао јер је био љубоморан на њен имиџ, прогнана је из земље, а то је само почетак њеног животног путовања

1707054468_ZDFG.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Уколико гуглате "најлепша европска принцеза" на енглеском језику, добићете много резултата и фотографије многих племкиња које су у историји остале упамћене као жене ретке лепоте.
Неке су и данас међу нама, попут принцезе од Велса Кејт Мидлтон или будуће шпанске краљице принцезе Леонор од Астурије, али се као најлепша икада најчешће помиње девојка с наших простора.

Често називана и најлепшом принцезом и најлепшим дететом Европе, принцеза Илеана од Румуније жена је чији су портрети били права уметничка дела, не само због умећа фотографа.

 

Ко је била принцеза Илеана Румунска?

Рођена је у Букурешту 23. децембра 1908. године, као ћерка краља Фердинанда И од Румуније и његове супруге краљице Марије. Била је, као и велики број чланова разних европских породица, праунука британске краљице Викторије, као и руског цара Александра ИИ и португалског краља Фердинанда ИИ.

Била је најмлађа од четворо деце, а њени најближи били су будући краљ Карол ИИ Румунски, будућа краљица Грчке Елизабета Румунска, будућа краљица Југославије Марија Карађорђевић и принц Никола.

Када је неколико година после ње рођен њен брат Мирчеа, Илеана га је "волела мајчинским жаром", додала је, а дечак је обожавао старију сестру више од било кога на свету. Волео ју је више него мајку и своје дојиље.

Од прве веридбе је одустала јер је њен вереник био геј, брат ју је удао јер је био љубоморан на њен имиџ, прогнана је из земље, а то је само почетак њеног животног путовања.

Врло млада, Илеана је показала предузимљивост и спремност да буде више од само прелепе принцезе, па је 1928. основала Асоцијацију румунских девојака и била на њеном челу.

Удаја и породични живот у годинама током и после Другог светског рата

Након што је румунска краљевска породица пронашла прикладне супружнике за своју старију децу, дошао је ред на принцезу Илеану.

Писало се да се најмлађа принцеза верила с италијанским престолонаследником, али је краљица Марија то демантовала, као и гласине да се Илеана удала за бугарског цара. Кратко је заиста 1930. била верена за једног немачког грофа, за шта је њена мајка "навијала" због његових енглеских корена и имућне породице. Испоставило се, међутим, да је млади племић хомосексуалац, па је веридба раскинута.

Са супругом Антоном добила је шесторо деце, а због њих је често патила: најстарији син Стефан оболео је од "исцрпљујуће болести", због које га је неговала, а њена најстарија и трудна ћерка Марија Илеана и њен муж су погинули у паду авиона у Бразилу.

Након што је њен братанац краљ Михај Румунски абдицирао, Илеана је са својом породицом морала да напусти нову, комунистичку Румунију. Возом су побегли у Беч, па затим у Швајцарску, након чега су живели у Аргентини и, на крају, у Сједињеним Америчким Државама. Скрасили су се у Њутну, у Масачусетсу, где је Илеана држала предавања против комунизма и сарађивала с Румунском православном црквом у Америци.

Од 1961. живела је у православном манастиру у Француској, где се и замонашила 1967. године и добила име мати Александра. Касније се вратила у Америку и основала Православни манастир преображења у Пенсилванији, где је служила до пензије 1981. године и наставила да живи до последњег дана.

У међувремену је посетила Румунију само једном, 1990, када је имала 81 годину. Следеће године је доживела прелом кука након пада, а у болници је имала два тешка срчана удара и умрла убрзо потом касније.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas