· · Коментари: 0

Младенци - празник љубави, колачића и поклона: Прослављају га парови који су се венчали у претходних 12 месеци

Сваки крај има своје обичаје, али нису сви везани за брак

1679325240_shutterstock_1029439009-mladenci-naslov.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Дана и Зоран Младеновић венчали су се у мају прошле године,  и у кругу породице у Новом Саду славе празник тек венчаних парова.

„У Војводини се Младенци углавном не славе, али ми обележавамо, јер ми је леп тај наш празник и обичаји", каже Дана.

Младенци се обележавају 22. марта, а њих прослављају парови који су се венчали у претходних 12 месеци.

Тог дана им у госте долази најужа породица и пријатељи, са даровима који би требало да помогну младим паровима да се „скуће". Дана припрема колаче - младенчиће, што је један од обичаја којим се овај празник обележава.

„Никог нисмо звали, ваљда се не зове. Долазе нам родитељи и кумови, а остали ко год дошао - добродошао", поручују Младеновићи, који ових дана очекују и бебу.

Сваки крај има своје обичаје

Етнолог Драгомир Антонић, за ББЦ на српском, објашњава да постоји мноштво обичаја који се везују за Младенце. Посећивање младенаца, уз обавезно ношење поклона, убраја се у новије обичаје - најпре је одржаван у граду, а касније га је прихватило и село.

„Уз правило реципроцитета - они су били код нас, морамо и ми код њих - материјални поклони су потпуно заменили лепше стране обичаја", напомиње Антонић.

Да у томе има истине, показује и податак да велики трговински ланци, који на подручју Србије продају белу технику и мале кућне апарате, нуде акцијске понуде баш за Младенце, која укључује и мобилне телефоне.

Фото: Профимедиа

Младенцима се на овај дан обично носе скромнији поклони него за свадбу. Обично се за Младенце поклања ситно покућство - попут тањира, ваза, посуђа, или ситних кућних апарата - или украси за дом.

Ипак, не примају сви парови на овај дан госте. Антонић каже, да је по селима у јужној Србији, обичај да младе невесте, без мужа, на Младенце одлазе код родитеља.

„Кажу да млада тад 'бегава', јер је Младенци не смеју затећи у кући у коју се удала", описује Антонић.

У већини места ипак пеку се младенчићи - четрдесет колачића, које младе месе рано ујутро како би им брачни живот био сладак. Могу да буду округли, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце или пилета.

„Пеку их, премазују медом, нуткају децу и све који пре подне долазе у кућу", каже Антонић.

Немају сви обичаји везе са браком. Постоји и веровање да време на Младенце, указује на то какво ће бити пролеће.

Овенчани верношћу

Српска православна црква Младенце слави као дан Светих четрдесет мученика севастиских - римских војника који су убијени 320. године због одбијања да гоне хришћане. Празник је и добио име Младенци по младићима који су убијени.

Овај празник везује се за брачне парове и због тога се праве венчићи који имају троструку религиозну симболику.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.