Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МУДРОСТИ ДОСТОЈЕВСКОГ: Девет савета који вам могу помоћи да схватите ко вам не жели добро

Достојевски је иза себе оставио јако корисне савете

1706779152_5aab8231241d1866b4b8511ce28ec3078061d73c--1-.jpg
Фото: Википедиа
Oglas

Утицај Фјодора Достојевског на књижевност и филозофију је немерљив. Његово истраживање људске душе, моралне одговорности и борбе између добра и зла наставља да одјекује, а писци као што су Албер Ками, Жан-Пол Сартр и Вирџинија Вулф признали су његов утицај на своја дела. Својим бурним животом и дубоким књижевним доприносима, Достојевскиостаје светионик у проучавању људског стања. Његова способност да осветли најмрачније углове психе, заједно са његовим разумевањем морала и искупљења, осигурава да његово наслеђе траје, позивајући читаоце да размисле о универзалним вредностима човека.

1. Волети значи видети особу онаквом каква је Бог намеравао да буде.

Права љубав укључује прихватање некога какав заиста јесте, прихватање његових урођених квалитета и карактеристика онако како их је замислио виши ауторитет или божанска моћ. Ове речи наглашавају идеју безусловне љубави, признавања и уважавања унутрашње вредности и сврхе особе.

2. Онај кога највише волиш је онај кога највише повређујеш.

 Често повређујемо и показујемо своје негативне емоције и понашање према онима које волимо. То може бити зато што овој особи верујемо толико да се не плашимо да покажемо своју рањивост и поделимо своја права осећања са њом, чак и ако су негативна. Међутим, важно је запамтити да повређена осећања и сукоби у односима могу бити деструктивни, и важно је научити како комуницирати и решавати конфликте са вољеним особама на начин који не штети односу и одржава међусобно поштовање и разумевање.

3. Човек воли да броји своје невоље, али не броји своје радости.

Фјодор Достојевски
 4. Ако хоћеш да испиташ човека и упознаш његову душу, онда се не упуштај у то како ћути, или како говори, или како плаче, или како га узбуђују најплеменитије идеје, него га боље погледај када се смеје. 

 Искрен смех је показатељ доброте, искрености и позитивног става, отварајући јединствени прозор у суштину човека.

5. Направити нови корак, изговорити нову реч – тога се људи највише плаше.

6. Једног дана ће се у вашем животу појавити ново име, које ће оно претходно претворити у прах.

 Живот је динамичан, а људи и околности се временом мењају. Појава нове особе у животу може да трансформише и помрачи претходна искуства или односе, што указује на неизбежност промене и еволуције.

7. Човек нађе времена за све што заиста жели.

8. Треба да живиш за оне којима си потребан... Буди пријатељ само са онима у које имаш поверења... Комуницирај са онима који су пријатни... И буди захвалан онима који те цене.

 Време лети, па је важно да се фокусирате на оне којима је заиста потребна подршка, будите селективни у пријатељствима, бирајте позитивне и пријатне интеракције и изразите захвалност онима који вас цене.

9. Ако желиш да освојиш цео свет, победи себе.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas