Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На прагу првог летњег месеца: Старо веровање о кишном почетку јуна и Видовдану

Ово је и месец са великим бројем завета и литија

1685545509_JUN-NASLOVNA.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Српски обичајни стари календар месецу јуну дао је чак седам назива: црвеник, черешњар, трешњар, трешњобер, а зову га још и петровски, липањ, сењски. За њега су везане и неке пословице попут:

– Кишан јуни сво лето покуњи! Хладан јуни сво лето покрвари!

Јун је преломан месец. Прелама годину. Зато људи овај месец посебно воле. Ова месец је битан и за сточарство. Наиме, за сточарство је трава предуслов, а косидба траве у нашим крајевима обавља се претежно у јуну, па се овај месец назива сенским месецом.

Ово је и месец са великим бројем завета и литија, током којих се организују поворке крстоноша. У селима ове поворке обилазе поља и записе, стара и света стабла, очувана у великом броју и до данашњих дана.

У овом месецу је и велики народни празник и историјски и културни датум српског народа – Видовдан. Он подсећа на давну, али у српском колективном сећању дубоко усађену Косовску битку, у којој је ”за крст часни и слободу свету” пострадао велики број српских ратника и сам кнез Лазар.

Стари српски календар – рожданик прорицао је судбину према месецима рођења неке особе. Ево какве су, пре старом народном веровању, особе рођене у јуну и шта их чека у будућности:

Мушко: Ко се роди 1, 3, 5, 7, 9… дана овога месеца биће висок, мудар, бојажљив, гостољубив и свакоме добро дошао, а по кадкад и прзница. На лепо ће одело више држати, него на јело и пића. Ако се пак роди 2, 4, 6, 8, 10… дана, ако се посвети науци биће учен; ако ли се пак не посвети, у старости ће се здраво кајати. Срећа га у туђини чека.

Женско: Биће лепа, витка. Први и други љубазник ће је оставити. Кад се уда, с првим ће мужем хрђаво живети и наскоро ће остати удова. С другим ће мужем у сваком задовољству поживети. Напраситост и јед ће је у болест бацити. Такође, наш народ је веровао да – ко се венча у овом месецу, имаће срећан и узбудљив брак!

– Удај се када јунске руже расту, копна и мора ћеш обићи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas