Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најчешће ноћне море и наша подсвест: Познати психолози тумаче честе појаве у сновима

Поједини психолози подробно су се бавили овом темом

1678968718_shutterstock_636533834.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Америчка ауторка књиге "Посвећени: Проналажење љубави и лојалности кроз седам архетипова", др Кармен Хара, изучавала је најчешће ноћне море и дошла до закључка шта нам подсвест на тај начин поручује.

- Пошто потичу из подсвесног ума, снови могу да открију наше најдубље потребе, страхове и жеље. Подстичу нас да преиспитамо своја осећања и стање ума. Углавном се јављају током брзог покрета очију или РЕМ фазе сна, када је мозак веома активан. Чак и ако не можете да их се сетите, то не значи да их није ни било. Свако има од четири до седам снова сваке ноћи - открива др Хара, која је расветлила значење десет најчешћих.

И њен колега, психолог Јан Волас је, анализирајући више од 150.000 снова током три деценије, направио листу девет најчешћих, протумачио их и поручио шта из њих можемо да научимо. Када се закључци ово двоје стручњака укрсте, приметно је да има много подударања. Ево које снове су обоје уочили:

Неко нас јури

Када сањамо да нас неко јури, то указује на неки облик тескобе или страха на јави, на избегавање да се суочимо са животним проблемима, бежање од непријатних ситуација, као и жељу да се суочимо са нечим или неким али да не знамо како да то учинимо.

Волас каже да нам, упркос страху, то може помоћи да прихватимо своје таленте и кренемо одлучније ка успеху, док др Хара тврди:

- То може да значи и да не желите да прихватите део себе који је потиснут. Бити прогањан указује на страхове с којима не желите да се суочите или на људе које не желите да видете. А ако ви јурите нешто или некога, то је знак ваше амбиције или потребе да сустигнете друге.

Падање

Ово је један од снова који сте сигурно имали више пута. Ако у сну падате, то значи да се у животу грчевито држите за неку ситуацију и да са нечим морате да се помирите. Уместо да страхујете од губитка контроле, Волас саветује да почнете да више верујете у себе и друге и да ће на крају све бити како треба.

- Пад са зграде, из авиона или у провалију није пријатан, али може се различито протумачити. То углавном означава губитак контроле над својим животом или несигурност у вези, али може да укаже и на то да доносите лоше одлуке или да сте кренули у погрешном смеру - каже др Хара, напомињући да то, према фројдовској психологији, значи да ћете поклекнути пред искушењима или сексуалним жељама.

Летење

Веома чест сан, који се сматра узбудљивим, позитивним. Спада у категорију луцидних, представља контролу и посебну моћ. Уколико сањате да летите, вероватно сте се ослободили нечега што вас је спутавало или оптерећивало.

- Иако можда овај осећај слободе приписујете тренутној срећи или случајности, он је обично последица доношења тешке одлуке и тога што сте превазишли ограничења која вам је наметнула велика одговорност - сматра Волас.

Психолошкиња др Кармен Хара истиче да овај сан поручују како ништа није немогуће, па износи његове нијансе:

- Ако летите високо, уживајући у погледу, мотивисани сте, пуни наде, ослобођени стреса... Али, ако осећате страх док летите, можда се плашите изазова. Уколико током лета наиђете на препреке, вероиватно постоје људи или ситуације које су вам се испречиле на путу до успеха, па их морате препознати на јави.

Змије

Ове животиње су једне од оних које се најчешће појављују у сновима. Када их усните, важно је какав однос према њима имате у будном стању.

- Ако се тумаче негативно, снови са змијама могу се односити на претње и издају. Уколико сте убили змију или је већ била мртва, претња је прошла. Змија у сну може указати на подмуклу особу у стварном животу. Уколико се тумаче позитивно, оне у сну илуструју креативност, исцељење и трансформацију, као и вашу могућност да растете и мењате се, будући да то чине и змије одбацујући своју кожу - каже др Хара.

Голи на јавном месту

То што сањате да сте голи на јавном месту, сугерише да постоје ситуације у животу које вас чине сувише рањивим, беспомоћним и изложеним, па зато Волас саветује да се, упркос стидљивости или зазирању од блиских контаката, понекад опустите и отворите.

- Дођете ли у сну голи у школу или на посао, можда сте неспремни за задатак или пројекат. Ако изненада схватите да сте без одеће и стога сте ужаснути, можда се осећате постиђено због нечега што сте урадили. Како је одећа облик прикривања, голотиња подразумева откривање правих осећања, мисли и намера другима. Она може да буде и израз ваше потребе за пажњом. Ако немате проблем са својом голотињом у сну, може се закључити да сте потпуно отворени, искрени и безбрижни. А уколико нико осим вас не примећује да сте голи, то значи да сте забринути због нечега што је само у вашој глави и што други не виде.

Неспремни на испиту или полагању теста

Многима се догађа да, иако већ у зрелим годинама, сањају како имају контролни из физике или испит на факултету, а да не умеју ни да бекну, због чега се буде у голој води.

- Сањати да излазите пред професора потпуно неспремни, значи да сувише критички посматрате свој учинак на јави. Уместо да се стално преиспитујете, тестирајте свој карактер прихватајући своје таленте и поносећи се знањем које поседујете - саветује Волас, а др Хара допуњује ове закључке речима: - Страх да ћете пасти на тесту показује да се осећате неспремним за нешто што се спрема и немате поверења у своје способности да решите проблем. Тестови у сновима значе и да постављате превисоке стандарде и зато се припремате за неуспех.

Зуби, и немоћ и добитак

Будући да зуби симболизују самопоуздање и моћ, сањате ли да вам испадају, вероватно пролазите кроз период када се ваше самопоштовање урушава, тврди психолог Јан Волас и саветује да у том случају мирно размислите о чињеницама и прихватите изазове.

Истовремено, др Хара даје дубљу анализу. Она сматра да снови о зубима могу да значе да сте забринути да ли сте довољно физички привлачни и себи и другима, а могу да се односе и на сујету, немогућност да се адекватно изразите, да сте непоштени...

- Кварни зуби могу представљати непријатност и осећај немоћи. Једно од мрачнијих тумачења је да зуби који испадају упозоравају на лошу исхрану, чак и на смрт, а позитивнијих да губитак зуба у сну може да значи да ћете ускоро добити новац.

Снови које је апострофирао само Јан Волас су: проналазак непознате собе (значи да треба више времена да проводите истражујући своје таленте да бисте отварали врата непознатог и на јави), аутомобил без контроле (кола представљају вашу способност да напредујете ка неком циљу, а у будном стању то значи да осећате да немате довољно контроле на вашем путу ка успеху, па би требало да се опустите и инстинктима препустите "волан"), као и непостојање тоалета (тоалети у сновима представљају човекове основне потребе, па ако сањате да вам је хитно потребан а нема га на видику, то значи да не испољавате јасно своје потребе у будном стању и да би ваљало да више брините о својим него о потребама других).

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas