Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
У БУДУЋНОСТИ

НАЈЛАКШИ МЕТАЛ: Лакши је и од пера, а од њега ће се правити авиони

Произвели научници с калифорнијских универзитета УЦ Ирвине и Цалтецх и компанија ХРЛ Лабораториес.

1605718374_Depositphotos_41367457_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Најлакши материјал на свету, "микромрежа" 100 пута је лакша од стиропора, али крута попут метала.

Од ње планирају да израђују авионе и свемирске летелице.

Научници с калифорнијских универзитета УЦ Ирвине и Цалтецх и компанија ХРЛ Лабораториес произвели су најлакши материјал на свету, а Боинг жели да га примени у изради авиона.

Прочитајте још: Три навике највећег генија: Овако је Никола Тесла вежбао мозак

"Микромрежа" инспирисана је структуром људских костију које су чврсте споља и углавном шупље изнутра.

Нови материјал је 100 пута лакши од стиропора, а тајна његове лакоће је грађа коју чине шупље цевчице што подржава структуру материјала која је у стварности 99,99 посто ваздух.

Прочитајте још: Једном је киша падала МИЛИОН ГОДИНА: Шта се тада догађало на Земљи

Захваљујући празнини између молекула, мрежа изразито упија енергију што је Софиа Yанг из ХРЛ лабораторија појаснила на конкретном примеру.

- Обмотали смо јаје "микромрежом" и бацили га са висине од 25 спратова. Након пада, јаје је остало читаво - рекла је Yанг.

Прочитајте још: Научници потписују петицију ПРОТИВ слања порука у СВЕМИР: Мисле да су ванземаљци претња за нас?!

Додала је да би овај материјал у будућности могао да помогне Боингу да много уштеди на тежини авиона, али ће још бити чврст попут данашњих модела авиона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas