Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХОМИНИЗАЦИЈА

Најузбудљивије откриће у историји: Нису изумрли, сви носимо гене НЕАНДЕРТАЛАЦА

Нове ископине у археолошком налазишту Нешер-Рамла у Израелу доказују да су преци неандерталаца још давно постојали на подручју Леванта.

1624540460_Neandertalac.jpg
Фото: Ави Левин
Oglas

На дубини од осам метара пронађене су животињске кости, алати од камена, скоро комплетна десна темена кост лобање и сломљена лева темена кост, као и јако добро очувана доња вилица са зубима.

Прочитајте још: Александар је победио последњег самураја, понизио Јапан и вратио се кући

Утврђено је да су остаци стари између 120.000 и 140.000 година. Међународни истраживачки тим предвођен бечким антропологом Герхардом Вебером открио је да пронађени остаци не припадају класичном неандерталцу, већ посебном типу који комбинује архаичне карактеристике са карактеристикама неандерталца.

Досадашња теорија је овим открићем побијена
Сви носимо њихове гене
Како су се развили неандерталци и модерни људи је једно од најузбудљивијих питања у историји еволуције. Они су толико слични да је мешање било могуће, а свако од нас и даље носи неке њихове гене у себи.

До сада се веровало да су се неандерталци развили у Европи пре неколико стотина хиљада година, а да су тек касније, пре око 70.000 година, населили подручја у западној и средњој Азији.

Прочитајте још: Примитивни номади су направили прецизан астрономски сат: Да ли су дошли са ОРИОНА?

Истраживачи са универзитета у Бечу, Тел Авиву и Јерусалиму својим открићима противрече досадашњој доктрини. Они полазе од тога да је размена популација између Европе и Азије постојала јако дуго и да развој неандерталаца није ограничен на Европу.

Фото: Израел Херковиц

Неандерталци су као популација нестали пре 40.000 година.

Прочитаје још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

- Посматрајући фосиле прво смо помислили да је у питањи нетипични неандерталац. Међутим методом виртуелне антропологије установили смо да се ради о специјалном типу човека. Лобања има архаичне одлике са примесама одлика неандерталца. Слична је фосилима који су раније пронађени у источној Азији, али чије порекло није могло да се установи. Доња вилица и зуби такође имају мешавину карактеристика, али су сличнији неандерталцу - објашњава Вебер.

Сви ми носимо гене неандералаца у себи!

Генетичари су још раније установили да модерни људи у себи носе гене неандерталаца, али и да неандерталци поседују гене модерних људи и то дуже од 200.000 година. Ако су преци класичних неандерталаца боравили само у Европи, у време када нису постојали модерни људи, одакле је потекао овај утицај. Ископине у Нешер-Рамли дају одговор на ову загонетку.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Еволуција неандерталаца се не може ограничити на Европу. Популације Европе и Азије су биле повезане, а подручје Леванта игра значајну улогу у томе. Још увек није установљено да ли су први преци неандерталаца потекли са овог подручја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas