Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"НАПИСАО САМ ЈЕДНУ ПОСЕБНУ ПЕСМУ": Права истина о Ђолетовој балади "Не ломите ми багрење"

Ђоле Балашевић ће остати упамћен по бројним песмама које су обележиле његову каријеру, а погледајте која прича се крије иза, многима омиљене, нумере "Не ломите ми багрење"

1713096918_Foto-Ataiamges.rs-Djole-Balasevic.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Велики Ђорђе Балашевић напустио нас је заувек пре три године. Уметник је иза себе оставио велики број нумера које ће живети заувек, а песма "Не ломите ми багрење" је једна од њих.

Ова песма Ђорђа Балашевића крије занимљиву позадину, а Вук Жугић, дугогодишњи директор Културног програма “Сава центра”, испричао је како је настала.

- Ђорђе Балашевић је по обичају био у “Сава центру”, договорали смо те традиционалне новогодишње концерте. Шта је овде битно.

Сектор за културу се налази над великом двораном, повезан је кабинет из којег смо ми пратили концерте, и он је дошао да потпише уговор за новогодишње концерте.

И тада је била главна вест да долази воз наших грађана са Косова који желе да их неко прими из руководства наше земље због свега оног што се њима и у њиховим животима дешавало.

И, негде, док смо ми причали уз договоре око новогодишњих концерата, у том руководству пао је договор где могу да их приме због броја људи, да то буде у великој дворани “Сава центра”.

Ми то нисмо ни знали, док неко није ушао. И неко каже, пуни се сала људима који су дошли са Косова, заиста, најширег дијапазона старости.

И Ђоле је рекао: “Хајде да видимо, да то посматрамо”, пошто зна да постоји та кабина. За столом били тадашњег руководства државе, а у пуној сали грађани наши Срби са Косова. И они су излазили један по један и причали стварно страшне животне приче.

Заиста је то било дирљиво. Један велики човек, Балашевић Ђорђе је то слушао четири сата. Ми смо се поздравили, уговор је био потписан, и он се јавио после неколико дана и рекао ми:

“Написао сам једну посебну песму”

Та песма је била “Не ломите ми багрење”. Дуго су је повезивали само са Косовом и Метохијом  и страдањем Срба на Косову и Метохији, али она је као и све једног филозофског, метафоричног значења.

Не ломите ми живот, било где и било коме. Не ломите оно најлепше што осећам према својим љубавима, према свом багрењу, према свему што су наши животи - рекао је Жугић о песми Ђорђа Балашевића.

Не ломите ми багрење

Верујем, цењени суде
Да добро познајеш људе
Ви барем имате посла
Јер ћуд је ћуд а суд је суд

Верујем, цењена главо
Да си и учио право
Да сваком судиш поштено
Јер част је част а власт је власт

И све по закону, за то сам први

Не би било ове крви
Да је било све по закону...

(Глориа)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas