Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕВЕРОВАТНА ЖЕНА: Она је кројила моду и била уредница најпрестижнијих часописа, али јој је ОН увек био на првом месту

Љубавна прича најутицајније даме у свету моде

1659516026_dijana.jpg
Фото: Wикипедиа/Цоуртесy Гералд Р. Форд
Oglas

Дајана Вриленд је модом је почела да се бави тако што ју је тадашња уредница америчког магазина Харперс Базара видела на подијуму за игру и свидео јој се њен стил.

Прочитајте још: Девојка из Ваљева трпи јаке болове: Добила је рак коже, а женама које иду у СОЛАРИЈУМ поручује само једно (ФОТО)

Убрзо је почела да пише колумну у том престижном магазину, да би убрзо 1936. године постала уредница истоименог часописа. На тој позицији се налазила до 1962. године, када је прешла на место уреднице још славнијег магазина - Вога. Она је пронашла многе, касније велике звезде. Од Лорин Бекол, коју је пронашла када је имала само 16. година, до Ролинг Стонса које је ставила у магазин Вог 60-тих. Остало је историја.

Њена омиљена боја је била црвена, и једном приликом ангажовала је славног дизајнера ентеријера Билија Болдвина и замолила га да уреди њену кућу само у тој боји. "Као башта,", рекла је. "Али башта из пакла."

Никада није била лепа, али су је сви описивали да је имала "оно нешто."

Она је вешто одвајала породичан и послован живот иако је њен муж увек био уз њу. Такву жену сигурно није било лако пратити. Њих двоје ће у америчкој историји заувек биит упамћени као пар који је уважавао једно другог, чије су мисли и запажања веома важни и чијем стилу се и дан данас диве многи.

Ипак, када помислимо на иконе моде кроз историју, она нам неће увек пасти међу првима на памет. Ту су увек пре ње Џеки Кенеди, Одри Хепберн,Брижит Бардо. Али ако се мало дубље продре, њено име ће испливати и ушетаћете у свет моде какав пре нисте ни знали да постоји. Пре Ане Винтур, она је била та која је кројила моду, саветовала Џеки Кенеди који шешир да понесе на важним државним догађајима али је саветовала и Барбру Стрејсенд да не дира свој нос. Дакле, она је више од модне иконе.

Њеног супруга у књигама, филмовима и документарцима о њој готово и да нема. Томас Рид Вриленд је био господин који ју је инспирисао и волео током 43. године дугог брака.

Дајана је рођена у Паризу 1903. године. Живела је привилегован живот. 1914. године се са својом породицом преселила у Њујорк, на самом почетку ИИ Светског рата, и тада је почела њена животна прича.

1922. године је била објављена чак два пута у магазину Вог и то на листи најбоље обучених утицајних жена (богатих наследница), а већ следеће године је била представљена друштву, на чувеном Њујоршком дебитантском балу. Њено представљање друштву је дошло у прави час, пошто је већ на првом путовању у Саратоги, Дајана упознала Рида, младића који је управо завршио студије на престижном Јејлу.

Једина права елеганција је она у глави. Ако имате то, остало произилази из тога.

- То је била љубав на први поглед. Ништа није могло да поквари моју срећу. Поред Рида сам се осећала прелепом.

Били су пресрећни - то је било најлепше лето у Дајанином животу! И без много одуговлачења, венчање је било заказано за март. Дајанина веза са мајком никада није била добра. У својим мемоарима, Дајана је споменула један инциндент који јој је остао урезан до краја живота. "Штета што имаш тако лепу сестру,а ти си таок страшно ружна и љубоморна на њу." Дајана је на то у књизи кратко објаснила.

- Родитељи, знате, умеју бити ужасни.

Око њиховог венчања, огроман скандал је задесио Дајанину породицу. Њена мајка је одлучила да се разведе од њеног оца што је у то време, посебно у тим богатим круговима-било неопростиво. То је резултирало малим бројем људи који су дошли у цркву на Менхтну где су Дајана и Рид Вриленд разменили завете. Од тада, на жалост, Дајана и њена мајка више никада нису проговориле.

Ипак, Дајана и Рид су били одлучни у томе да им тај скандал не квари срећу и због тога су одлучили да се преселе у колибу у Албанију, месту надомак Њујорка где су основали своју породицу у једноставном и шармантном окружењу далеко од ужурбаности града Њујорка. У браку су добили двојицу синова.

После неколико година, Рид је добио пословну понуду у Лондону, па су преселили свој живот у Велику Британију, где је Дајана убрзо отворила свој бутик са скупоценим доњим вешом. Продавница је постала преко ноћи веома популарна, чак је Волис Симпсон неколико пута пазарила свилене комплете и доњи веш. Дајана је у шали умела касније да прича како је њен веш умало срушио монархију.

Обожавала сам наш живот. Била сам пресрећна

Време које су провели у Лондону је било невероватно. Дружења са Сесил Битоном и Валис Симпсон. Можемо само да замислимо како је то изгледало.

1933. године Дајана и Рид ипак одлучују да се врате у Америку. Новац је нестајао, а начин живота који су живели у Лондону више није могао финансијски да се поднесе. Уместо да очајава, Дајана је одлучила да заврне рукаве.

Уз помоћ својих веза и познанстава али и стила и знања било је логично да ће се веома брзо снаћи у свету моде.

Дајана и Рид су наставили да живе гламурозан живот у Њујорку, а 1955. године су се уселили у веома луксузан стан на Парк Авенији.

Од када сам се удала (18) док нисам кренула на посао 1937. године, дакле 12 година - ја сам читала. Рид и ја смо читали једно другом наглас, што је било фантастично

Све што су Рид и Дајана радили, јели, пили, носили, радили су са стилом.1960. године магазин Есквајер је именовао Рида као једног од најбоље одевених мушкараца у Америци.


1966. године, Рид је добио рак дебелог црева. Једном, снажан и елегантан џентлмен изгубио је свој лик и дух за само неколико месеци. Дајана, иако је била презаузета у магазину, проводила је сво своје време поред њега.

Исте године је преминуо, а Дајана је остала неутешна.

Прочитајте још: Баба Јока кроз сузе признала: "НА ПЕТРОВДАН сам пре 10 година тешко згрешила, због чега сам патила и испаштала"

 

Потребна је посебна врста мушкарца који несебично даје своју подршку и љубав само једној жени целог свог живота. Он је био њен ветар у леђа и доказ да то што је била "ружна" не значи и да не може да буде срећна у животу, као што ју је мајка учила. А била је срећна.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas