Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НИКАДА СЕ НЕМОЈ МЕШАТИ У ПРИВАТНИ ЖИВОТ ДРУГИХ ЉУДИ: Десет лекција које нам је дао филм "КУМ"

Филм "Кум" није само гангстерска сага, већ је то слојевита прича о моћи, породици и капитализму

1708945126_246713_profimedia0348727034_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Филм "Кум" је ремек-дело криминалистичке драме, режиран од стране Франциса Форда Цополе, а базиран је на истоименом роману Марија Пуза. Премијерно је приказан 1972. године и од тада је остао класик у свету филмске уметности.

Радња филма прати породицу Корлеоне, сицилијанску мафијашку династију са седиштем у Њујорку. Главни лик, Дон Вито Корлеоне (Марлон Брандо), вођа породице, суочава се са изазовима када ривалне банде покушавају да преузму контролу над тржиштем наркотика. Кроз серију издаја, интрига и сукоба, филм истражује теме моћи, породичне лојалности, и моралне дилеме.

"Кум" је препознатљив по својој изванредној глумачкој постави, импресивној режији и незаборавним дијалозима. Марлон Брандо је освојио Оскара за своју улогу Дона Вита Корлеонеа, док је Ал Паћино пружио изузетно уверљиву интерпретацију Мајкла Корлеонеа.

Осим тога, филм је познат по својој музичкој теми коју је компоновао Нино Рота, постала симбол мафијашког живота и криминалистичких драма.

"Кум" је оставио дубок и трајан утисак на филмску индустрију. Његова сложена прича, карактери и теме настављају да интригирају и фасцинирају публику широм света деценијама након првог приказивања.

Представљамо вам 10 лекција које смо научили из филма "Кум":

1. Не обећавајте ако знате да то обећање не можете испунити

Ваша реч је најважнија ствар коју можете понудити. Не узимајте је здраво за готово. Увек прво добро размислите да ли можете обећање испунити. Сасвим је у реду на захтев рећи "не" (осим ако није на дан када се удаје ваша кћерка).

2. Не мешајте се у прватни живот других људи

Поготово се не мешајте у живот брачног пара. Трач или давање савета о личним стварима треба увек остати нечија лична ствар - то је приватност која се мора поштивати. Кад су Кони и Карло имали свађу за столом, Сони је покушао да интевенише, али је био ућуткан од госпође Корлеоне "Сони, не мешај се" – Кармела Корлеоне.

3. Породица је најважнија ствар у животу

Крв је гушћа од воде. "Човек који не проводи време са својом породицом, никада не може постати прави мушкарац" и "Једино богатство на овом свету су деца, важнија од свег новца или моћи на земљи" – Дон Вито Корлеоне.

4. Никад ништа не радите против своје породице

Немојте бити као Фредо Корлеоне. Без обзира на то колико не волите своју породицу, они су ваша породица. Из поштовања, никад не идите против своје властите крви, осим ако нисте спремни на последице отуђења (или смрт). "Фредо, ти си мој старији брат, и ја те волим. Али немој никада ићи против породице. Никад. "- Мајкл Корлеоне.

5. Никад не реагујте док сте емотивни

Делујте након што сте у глави промислили о свим могућим последицама које би се могле догодити. Мислите мудро и дипломатски. Емоционални испади, попут оних Сантино "Сони" Корлеонеа, које су га на крају довеле до дна. Зашто? Јер је постао предвидљив. Немојте никада постати предвидљиви. "Никад не мрзите своје непријатеље. То утиче на ваше расуђивање." – Мајкл Корлеоне.

6. Пријатеље држите близу, а непријатеље још ближе

Једним оком увек пазите на своје непријатеље, а животну партију шаха играјте прецизно, предано и тактички. Задржите добре односе, јер се у противном нећете моћи вратити у игру. Поготово у јавности. Кад је Мајкла Корлеонеа застрашивао сенатор Пат, он је једноставно одговорио: “Моја понуда је ово… ништа.” Он је задржао сенатора у свом кругу и на крају га држао у шаци.

7. Успоставите пријатељства из поштовања, пословања и поверења

Породицу не можете бирати, али пријатеље можете. Узмите у обзир предности које одређено пријатељство може донети. Исто тако, узмите у обзир недостатке. Извагајте предности и мане и пажљиво одаберите. "Пријатељство је све. Пријатељство је више од талента. Оно је више од владе, готово једнако породици." – Дон Вито Корлеоне.

8. Криминалци на важним позицијама су најмоћнији криминалци

Од Вал Стрита до Беј Стрита, међународни инвеститори и политичари, људи на високим позицијама могу створити више хаоса и утицати на своју породицу на много лошији начин од просјечног криминалца. Дакле, образовање и рад су ваши путеви према горе, у горње слојеве друштва. То је животна лекција коју морате пригрлити ако желите постати успешан и моћан. Просечни улични криминалац неће се прославити у великој шеми пословања. "Адвокат с актовком може украсти више новца од мушкарца с пиштољем." – Марио Пузо – Кум

"Мајкл: Мој отац се не разликује од било којег моћног, снажног човека, нити од председника или сенатора.

Кеј Адамс: Знаш ли како наивно звучиш, Мајкл? Председници и сенатори не убијају људе.

Мајкл: Ох. Ко је сада наиван, Кеј?"

9. Ваш посао мора бити приватна ствар, о послу расправљајте само с члановима породице!

Мајкл Корлеоне: "Немојте ме питати о мом послу!" Не расправљајте о свом личном или породичном послу са странцима. Никад се не зна ко ће искористити те податке у своју корист, за своју личну добит.

10. Насиље је задња опција

Кроз целу причу Кума провлачи се порука о преферирању дипломатије уместо насиља. Након што рат почне, животи се изгубе, послови успоравају или се потпуно заустављају, а то је финансијски поражавајуће. "Не волим насиље, Томе. Ја сам послован човек. Крв је велики трошак." -

Кроз цијелу пручу Кума провлачи се порука о преферирању дипломације умејсто насиља. Након што рат почне, животи су изгубљени, послови успоравају или се потпуно заустављају, а то је финанцијски поражавајуће. “Не волим насиље, Томе. Ја сам пословни човек. Крв је велики трошак.”- Солозо.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas