Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Обичаји везани за БРОЈАНИЦУ: На којој РУЦИ се носи, шта треба да радимо ако ПУКНЕ и да ли је можемо купити сами себи?

Веровања и обичаји за које мало људи зна

1667741188_Foto-Vikipedija-brojanica.jpg
фото: Википедија
Oglas

Бројаница служи за молитву и то јој је једина намена, а не украс како многи сматрају. Свака бројаница би требало да има онолико чворова колико је Исус имао година на земљи. А препоручује се да се бројаница носи на левој руци, и то из практичних разлога - док се крстимо приликом молитве лакше је да она буде у левој руци.

Такође, будући да десну руку већина људи више користи, ношењем бројанице на левој руци смањује се могућност да се бројаница негде закачи и покида. Наравно, уколико је особа леворука, у том случају је практичније да је носи на десној руци.

Поред тога, постоје и бројанице које се носе око врата.

Када се бројаница не користи у молитви, препоручује се да се одложи заједно са молитвеником, Светим Писмом и иконама.

Многе теорије круже и о томе да ли бројаницу треба да купимо сами себи, или треба искључиво неко други да нам је поклони. Веровање да бројаницу треба неко да нам поклони је, истиче се, само сујеверје. Леп је гест уколико вам неко поклони бројаницу, али није нужан, можете је купити и сами себи.

Прочитајте још: Верници славе СВЕТОГ МУЧЕНИКА АРЕТУ: Дан када је, према предању, страдао велики број хришћана

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне?

Када се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују.

У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas