Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осам лоших навика због којих стално кубурите са новцем: Препознајте их и ослободите их се на време

Како не бисте стално били у проблему са недостатком новца, престаните да радите ових осам ствари

1686737976_shutterstock_1703658811.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Добре и лоше финансијске навике играју кључну улогу у томе каква ће нам бити новчана будућност. Лоше управљање финансијама може произвести нестабилност, а недостатак дисциплине може довести до тога да живите од плате до плате. Такође, прекомерно трошење може вас гурнути у дугове. Такође, јасно је да уколико се не улаже у образовање и напредак, то може узроковати заостајање, будући да трошкови живота стално расту.

С друге стране, добре новчане навике могу довести до многих позитивних промена и до тога да живите у складу са својим могућностима. Оне вас могу поставити на пут просперитета и напретка, али пре свега треба да знате да их препознате и применујете. 

Ово је 8 финансијских навика за које стручњаци тврде да су веома лоше и да нас заувек могу гурнути  у сиромаштво, зато је веома важно да их се решимо што пре. 

1. Недостатак дисциплине трошења

Ово је попут канте која цури - ви зарађујете, али новац излази кроз рупе, пише Неwтрадеру.цом. Ако узмемо пример особе која сваког јутра мора да попије специјалну кафу од 300 динара, на месечном нивоу то износи најмање 6.000 динара. Насупрот томе, спремање кафе код куће могло би доста да уштеди, ослобађајући на тај начин новац за друге финансијске циљеве. 

2. Недостатак "моћи" зарађивања

Уколико се држите неког слабо плаћеног посла, без прилике да се профит повећа и да напредујете, веома је вероватно да ћете остати без новца. Новац се углавном везује за вештине и вредности, као и искуство које стичемо. Ако то не побољшавамо, не повећавамо ни своју вредност, што неминовно доводи и до мање зараде. Због тога је важан марљив и континуиран рад и тежња ка развоју како би се избегао зачарани круг и подигла вредност код послодавца.

3. Мањак радне дисциплине

Без обзира на то да ли имате посао где се може напредовати, ако му нисте посвећени, зарада ће стагнирати. Они који пропуштају рокове или имају лошије резултате неће добити унапређење и повишицу. Неговање радне етике свакако ће се одразити на вашу плату током времена уколико премашите очекивања и будете одговорнији и дисциплинованији.

4. Недостатак "финансијске писмености"

Није довољно само зарађивати. Управљање новцем далеко је важније да бисмо знали како да уштедимо и јачамо своју финансијску ситуацију. Читање књига о финансијама, блогова, затим разговор с финансијским саветником, може нам доста помоћи. Када је новац у питању, знање је посебно важно.

5. Плаћате свима, само не себи

Ово је највећа замка јер вероватно плаћате свима - станодавцима, банкама, као и добављачима услуга. Тако појединац живи од плате до плате, борећи се да изгради нешто. Покушајте да уштедите пре него што платите рачуне. 

6. Импулсивна куповина

Оваква куповина је пут до празног банковног рачуна. Жеља за тренутном задовољством може довести до куповине која није неопходна и која вас може гурнути у дугове. Ако сваког месеца купујете ципеле и одећу, размислите да ли је то потребно. Уместо тога, уложите тај новац за већи принос.

7. Шворц људи утичу на вас

Ако вас окружују људи са лошим новчаним навикама, њихов утицај може прећи и на вас. Ослободите се тога, потражите пријатеље и "менторе" који су финансијски сигурни и који вам могу дати смернице и позитивно утицати на вас.

8. Радите за сатницу

Ако ваш једини приход долази од продаје времена, у зачараном сте кругу који ограничава ваш потенцијал зараде. Дан има 24 сата и размислите о пасивним токовима прихода, попут веб-сајтова, Јутјуба или онлајн-предузећа. Они могу да генеришу новац и док спавате.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas