Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Откривена права истина: ЗАШТО ЈЕ НИКОЛА РОКВИЋ КРЕНУО НА ХОДОЧАШЋЕ БАШ У ОВАЈ МАНАСТИР?

Свети Нектарије био је православни теолог и светитељ, рођен под именом Анастасије Кефалас. Данас у његовом манастиру у Грчкој многи проналазе утехну и мир.

1716900309_35d77593392d7e0591934d5b6c6a53e0b86ba39d.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Манастир светог Нектарија Егинског на острву Егина у Грчкој је посебно свето место на којем се мношто људи моли, пре свега, за здравље. Управо ка овој светињи пешака се упутио и певач Никола Роквић, са циљем да прикупи новац за дечију онкологију.

Свети Нектарије Егински потиче из сиромашне породице, а рођен је 1. октобра 1846. у Тракији. Након основне школе, преселио се у Цариград, а 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. После десет година службе, замонашио се и узео име Лазар.

Године 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету у Атини. Већ идуће године, 1886, рукоположен је у чин свештеника.

Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског.

Нектарије је 1892. године примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински. Преминуо је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Према веровању, прво чудо се десило оног дана када се Свети Нектарије упокојио: неко је случајно ставио његов џемпер на кревет болесника покрај њега, парализованог у доњем делу тела, и болесник се у том моменту излечио.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas