Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Овако је изгледала СРПСКА СВАДБА пре 100 година: Један детаљ је све изненадио (ФОТО)

Фотографија је настала тридесетих година прошлог века у ужичком крају

1698223659_Foto-Shutterstock-srpska-svadba.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Како су се свадбе некада организовале у Србији, илуструје слика која је, како у опису фотографије пише, настала тридесетих година прошлог века у ужичком крају.

Фотографија нас води у далеку прошлост и приказује важне истине које не би требало да се заборавите. Добро погледајте слику и реците нам шта сте прво приметили.

Слика са српске свадбе приказује у првом плану мушкарце како седе за столом. Има међу њима и дечака, и скоро нико се не смеје осим малишана у крупном кадру. Ту су и трубачи јер како кажу- нема свадбе у Србији без њих, и данас ни пре једног века. Али то није најважнији детаљ, условно речено детаља.

"Где су жене на фотографији?", питају се многи. Жена има, али ван стола, у позадини, у другом плану.

"Мушкарци седе, жене стоје", "Мушкарци седе, жене дворе", "Било је срамота да жена води главну реч у друштву", "Историју не можемо променити, али се надам да смо нешто научили", гласе поједини коментари о тужној слики која приказује занемарен положај жена у друштву. Фотограф вероватно није ни слутио да ће овековечити на тако пластичан начин разлике између жена и мушкараца које су долазиле до изражаја и на весељима.

Међутим, некима слика није спорна па кажу: "Има и жена! Жене стоје и нису остале код куће него чекају да се мушкадија наједе, па онда оне да седну. Свадба се правила тако да свака домаћица донесе по бошчалук са питом пилетом, погачом. Домаћин обезбеди ракију и вино. Сви заједно једу, узимајући по нешто од сваке домаћице. Нема овде шовинизма, тог мушког, жена је код куће пере. Сви су ту и жене и мушкарци. Радили заједно и гостили се заједно. Не знам где су то неки дечаци чулу да су само мушки на славља ишли".

А и поред распореда жена и мушкараца на слици, многи примећују нешто сасвим друго, вероватно им је то важније: "Ово је изгледа трећи дан. Сви изгледају уморни, а и софра је испражњена", "Сви имају капе и мараме на глави. Да ли је тада постојао фризер, да ове девојке мало упицани", "Ала је био узак сто, ни лактове немаш где...",

Положај жена се умногоме променимо и оне су се за то у великој мери саме избориле, али свест људи о важности родне равноправности нажалост, у великој мери, и није па пишу овакве коментаре: "Ово је била лепота, знало се ко коси а ко воду носи, а не као у данашње модерно време муж не сме жени тон да повиси, нема дисциплине, нема поштовања", " Воља твоја стајаће под влашћу мужа твојега и он ће ти бити Господар каже Божја реч".

Некима се оваква свадба и допада, а неки кажу да се ништа и није променило. "Ма то је мало можда обичај- мушки и деца седе, свадба је прилика да се мало боје једе и пије, а жене су увек биле поштоване, жена је стуб сваке куће", коментаришу трећи, а ми се питамо па зар жене не треба да седу и једу - да мало "боље попију и поједу кад је већ свадба" и када су већ стуб куће?!

Рекла је много тога слика, а и коментари...

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas