Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОРЕКЛО ПОРОДИЦЕ ГЛОГОВАЦ: Презиме су добили по насељу на КИМ, а ево ко је била мама Милена

Милован Глогова, отац Небојше Глоговца, биће сахрањен данас у 14 часова на гробљу у Панчеву

1708336037_89487_nebojsa-glogovac-i-milovan-glogovac-foto-i-marinkovic-t-ciric-3_f.jpg
Фото: И. Маринковић, Т. Ћирић
Oglas

Свештеник Милован Глоговац, који је преминуо у петак, а који је отац покојног глумца Небојше Глоговца, биће сахрањен данас у 14 часова на Старом православном гробљу у Панчеву.

Заупокојена литургија служена је јутрос у осам сати, у манастиру Ваведење, потом и опело, а затим је ковчег пренет у Панчево. Опело и испраћај биће одржани у Храму Светог великомученика Георгија у Панчеву, навела је породица у читуљи.

Одакле су Глоговци

Глоговац води порекло из Драмишева, а његова породица је пореклом са Косова и Метохије, презиме су добили по насељу Глоговац. Половином 19. века његова породица је преко Црне Горе дошла у Херцеговину. Његови преци су се настанили у Братачу и Драмишеву и сви славе Ђурђевдан.

Ко је била попадија Милена, мајка Небојше Глоговца

Рођен је у породици свештеника Милована из Драмишева и кројачице Милене Глоговац (девојачко Самарџија) из Невесиња.

Његов отац је након завршене основне школе уписао богословију „Светог Саве“ у Београду 1962. године, а 1968. се оженио Миленом, Небојшином мајком.

Имао је осам година млађу сестру Бојану која је психолог, а рано детињство провео је у породичној кући деде Гаврила у брдском селу Драмишеву, недалеко од Невесиња.

Како је прота говорио о сину пре десетак дана за Новости

Дан уочи четврте годишњице од смрти сина, прота Милован говорио је овако...

- Јесте мука. Јесте жалост. Јесте бол, непребол... Али, кад и данас стижу речи одасвуд: Небојша се никад и нигде није обрукао, то вам даје снагу да у молитви и вери коју је и он живео, надвисите личну патњу. Молитва је најбољи лек, утеха и нада. Пре свега вера да је он сад са Богом живим, истинитим. Да је у бољем свету од оног који је оставио. Утеха је и у томе што се он остварио у овоземаљском животу, гласило је казивање проте Милована и неутешног оца покојног глумца Небојше Глоговца.

- Волео сам његове улоге, пратио сам га. Ослушкивао пажљиво шта о њему говоре колеге, стручњаци. И нико није имао ружну реч да каже. Благонаклоност и расположење према његовој доброти, ако могу тако да кажем, трају и данас, годину и више од његовог упокојења, испричао је прота за Новости у марту 2019.

- Ја то видим и осећам, јер, нема дана да неко на његовом гробу, и пре него што ја тамо стигнем да упалим свећу, упали кандило, остави цвет. То није тренутак. То траје и то је однос према њему и његовом овоземаљском животу, додао је он.

- Одрастао је у цркви. У олтару су његови први кораци - прекинуо је тишину. - И сад се, у црквеном певачком друштву, сећају коврџавог дечака, који је хору доносио нафору, на галерији. Њега је обликовала наша вера. И он је о томе немало пута говорио. Мислим да се све вредности, све врлине, као и мане, из куће понесу. Породица је темељ. Све што је касније надоградио Небојша је на том темељу подизао. Уградио у своје синове све истинске вредности.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas