Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолог открива 4 УЗРОКА свађе која у већини случајева доводе до РАЗВОДА брака

Уколико се свађате због ових ствари, велике су шансе да ћете се развести

1661445203_Foto-Pexels-Pixabay.jpg
Фото: Пиxабаy, Пекселс
Oglas

Џон Готман, један од водећих светских брачних терапеута који је провео више од 30 година анализирајући брачне парове успео је да издвоји четири узрока који доводе до развода или раскида у вези. Он их је назвао ''четири јахача апокалипсе''.

1. Критиковање личности партнера

Начин на који критикујете партнера одредиће даљи ток односа. Уместо да му кажете ''Глуп/а си'', изговорите ''Оно што си урадио/ла је било глупо''. Партнер се неће осећати увређеним, схватиће шта вам смета и радиће на томе како би поправио понашање.

2. Дефанзивност

Други узрок растанка јесте дефанзивност односно пребацивање кривице. ''Не бих урадио/ла 'то', да ти стално не радиш 'то'.'' Никада немојте да изговарате реченицу налик овој, јер ће то да створи већи јаз између вас двоје, а проблем се неће решити.

Прочитајте још: Огласио се Силвестер Сталоне након навода о разводу због пса: "Нисмо прекинули брак на тако тривијалној расправи"

3. Презир

Такозвано "спуштање" партнера у разговору ствара осећај да сте "изнад" њега и додатно буди презир. Осећај ниже вредности никада не доноси добро у односу, зато избегавајте овај начин комунукације током конфликта.

4. Повлачење

''Четврти јахач апокалипсе'' јесте повлачење. Никада немојте да се повлачите из свађе и да игноришете партнере. То је одраз да вам није стало и да желите да побегнете од решавања односа.

Истраживање је показало да је од свих ових облика комуникације током расправе најјачи узрок развода презир који представља омаложавање и понижавање партнера. Презир се манифестује кроз колутање очију, ругање, имитирање и подсмевање. Присутан је и сарказам, цинизам и негативан хумор, називање погрдним именима, вређање и "прозивање".

Занимљиво је како је Готман дошао до закључака уз помоћ којих је успео да предвиди са невероватном тачношћу од 90 одсто - да ли ће се пар развести или не.

Шта је он урадио?

Он је на свом институту спроводио екпериментална истраживања у којим су венчани парови стављани у собу са камерама, а затим се од њих тражило да се посвађају. Речено им је да се фокусирају на проблем који реално постоји у њиховом односу и да разговарају о њему пред камерама.

На овај начин, Готман је посматрао ток разговара, реакције парова и коначне исходе. Успео је да закључи да ли ће заједнички живот одређеног пара преживети или не. Објаснио је да се и успешни парови, попут ''неуспешних'', такође непрекидано свађају.

Психолози кажу да је потпуно нормално и здраво имати несугласице и ситне расправе са партнером, међутим начин на које се оне одигравају и завршавају је и те како важан. Уколико се не реше дубљи проблеми у односу, свађе око истих ствари ће увек постојати, што ће временом довести до разилажења.

Скривене "болести" које разарају првобитан срећан однос јесу свакако мржња, губитак поверења и неравномеран баланс моћи између партнера, објашњава Готман.

Зато обратите пажњу како комуницирате са партнером, нарочито током свађе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas