Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам знакова да вам неко НИЈЕ прави пријатељ: Ово су непогрешиви показатељи

Ако се константно осећате лоше у близини пријатеља, то може бити знак да он није добар

1712406999_39672_profimedia-0253428270_ig.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Пријатељства - посебно она блиска, дуготрајна - могу да буду склона успонима и падовима. Али понекад, проблем (или неколико њих) може да значи више од привременог прекида пријатељства, рекла је Мириам Кирмаyер, клинички психолог. Кирмаyер тврди и да су ваша пријатељства уско повезана са вашим личним развојем, као и укупним здрављем, па чак и професионалним успехом.

Не осећати се повезано, схваћено или чак сигурно у близини пријатеља с којим се стално виђате може да има штетне последице на ваш живот. Али тешко је бити искрен са својим осећањима код пријатеља, пише Бизнис Инсајдер.

- Уопштено, ово је једно од оних питања за која не одвајамо време, иако је одговор обично врло очит - рекла је Кирмаyер. Поделила је неке знакове да се пријатељ једноставно не понаша исправно према вама, чак и ако се дуго познајете или саосећате с њим.

Узимају много више него што дају: Кирмаyер је рекла да је један од најважнијих аспеката пријатељства "осећај равнотеже или једнакости". "Не желимо да се осећамо као да записујемо резултате или бројимо минуте, али треба да постоји неки договор да свака особа може да придонесе колико год жели", рекла је. Пријатељ би могао да комуницира тако што ће, на пример, више разговарати, али и даље бисте требало да осећате као да вам поставља питања и да је заинтересован за ваш живот. Пријатељ кој је више као неки енергетски вампир може да учини да се осећате исцрпљено и искоришћено јер једнострана пријатељства с временом стварају огорченост.

Они користе 'бруталну искреност' да вас критикују: Танка је линија између тога и конструктивне критике. Једна је ствар када се пријатељ брине о вашој привржености лошем бившем дечку; а друго је када коментаришу како причате, ваше манире или ваше хобије. "Најдубљи осећај припадности и повезаности осећамо када се осећамо виђенима, слушанима и цењенима онаквима какви заправо јесмо", рекла је Кирмаyер. Ако вам се стално говори да радите нешто погрешно, "можете завршити са осећајем да је то пријатељство условљено нашом вољом или способношћу да се обликујемо у оно што они желе да будемо."

Не реагују добро на повратне информације: Други врло важан део чврстог пријатељства је њихова способност прихватања повратних информација, тврди Кирмаyер. "Када кажете да вам је неугодно због нечега што су рекли, прихватају ли то?" рекла је. "Јесу ли спремни да преузму одговорност или вас само саслушају на начин који омогућује конструктивне разговоре?" Ако приметите да је ваш пријатељ реактиван на повратну информацију без обзира на то колико је пристојно и дипломатски представљена, то шаље сигнал да се морате помирити са њиховим понашањем или рескирати експлозиван сукоб, а ни једно ни друго није здраво.

Ретко започињу комуникацију: Надовезујући се уз реципроцитет, Кирмаyер каже да је јако важно да се блиски пријатељи осећају равноправно у издвајању времена једни за друге и давању приоритета. Постоји општа равнотежа између међусобног пружања помоћи или покретања планова, чак и ако је једна особа мало заузетија или пролази кроз велику животну промену. "Та доследност је важна за одржавање наших пријатељстава", рекла је. У противном бисте се могли бринути хоће ли ваш пријатељ тајно прекинути пријатељство ако ви увек први шаљете поруке.

Не прихватају 'не' као одговор: Пријатељи поштују ваше границе, каже Кирмаyер. Ако кажете не разговору о рањивој теми, одступе ли или наставе да инсистирају? Ако не желите да излазите радним даном, слушају ли вас или почну да вас понижавају због тога? Рекла је да је неко ко не поштује реч "не" огромна црвена заставица у свим везама - и, иронично, може још више да вас одгурне од пријатеља.

Оговарају људе на јако ружан начин: Нису сви трачеви лоши, напомиње Кирмаyер, нити то увек значи да ће неко ко говори о другима причати и о вама. “Понекад наши пријатељи трачаре како би осигурали подршку или изнели своје перспективе и искуства”, рекла је. То може да буде начин решавања проблема или зближавања путем заједничких вредности. Уз то, постоји разлика између здравог трачарења и пријатеља који често омаловажава друге пријатеље како би се осећао боље. Уопштено, рекла је да чврсто пријатељство треба да нуди друге начине повезивања осим онога што вам се не свиђа код других људи. Ако вам изразито сметају ситнице које ваш пријатељ замера другима, то би могао да буде знак да би они могли једнако лоше да говоре и о вама.

Не занима их ваш раст: Ако се познајете неко време, неизбежно ћете доживети неке промене у својим каријерама, интересовањима, односима, здрављу или општим погледима на живот. Зато Кирмаyер каже да је одличан знак ако ваш пријатељ поставља питања и активно жели да учи о вама, "и да не понављате само исте разговоре које сте годинама водили." Ако је пријатељ само заинтересован за прошлу верзију вас — и активно одбија новије догађаје у вашем животу — то може да буде знак да прерастате једно друго.

(Н Портал)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas