Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Катастрофе

Прете ли вулкани Србији и сећате ли се шта је било у БЕЧЕЈУ 1968? (ВИДЕО)

Најновија активност "Синанбунга" на Јави опомиње да и из Земљине утробе вреба смрт

1597063654_vulkan-naslovna.jpeg
Фото: Депозит
Oglas

Вулкан Синабунг на индонежанском острву Суматра избацио је стуб вулканског пепела 5.000 метара у висину, а у ерупцији није било повређених, саопштио је Центар за вулканологију и ублажавање геолошких ризика те земље.

Прочитајте још: Граде се СТАНОВИ за породице са децом на Новом Београду - ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ (ФОТО)

Дебео слој пепела прекрио је неколико села у радијусу од око 20 километара од вуклана.
Синабунг, један од више од 120 активних вулкана у Индонезији био је неактиван четири века, док 2010. године није дошло до ерупције у којој је погинуло двоје људи.У ерупцији 2014. погинуло је 16 људи, а 2016. седам.

Око 30.000 људи морало је у последњих неколико година да напусти домове у околини те планине.

Шта је то заправо вулкан и да ли их има у Србији?

Вулкан Синабуг (Фото.Аехива "Новости")

Вулкан представља отвор (или руптуру) у Земљиној кори, кроз који истопљена стенска маса, позната као лава, пепео и гасови бивају истиснути на површину, где се хладе и таложе. Вулкан може да избацује и само пару, али и отровне гасове. То је посебно интересантно нама. Видећемо касније, и зашто. Вулкан је геолошки облик (најчешће планина, мада такође постоје и подморски вулкани) где лава излази на површину Земљине коре. Реч вулкан потиче од острва Вулкано у Тиренском мору. Мада има и оних који сматрају да је реч вулкан потиче од римског бога Вулкана, бога ватре и вулкана.

Прочитајте још: ОВО НИКО НИЈЕ ЗНАО! У згради БОРБЕ постоји БУНАР иза ког се крије НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА (ФОТО/ВИДЕО)

Највиши "планински врхови", у ствари вулканске купе, су "Мауна Кеа" (Хаваји) висока чак 8.818 м (под водом 4.650 м)! Овај вулкан је и даље активан! Срећом, друга два горостаса "Чимборасо" (Јужна Америка) висок 6.268 метара и "Килиманџаро" (Африка) висок 5.895 метара су угашени!

Вулкан Синабуг (Фото: Аехива "Новости")

Историја бележи страшне катастрофе које су изазвали вулкани! Тачно у подне, 24. августа 1979. године снажна ерупција "Везува" је уништила Помпеју, усмртивши око 20.000 људи. На острву Сумбави ерупција вулкана "Тамбор" потпуно је затрпала 1815. године  градић са 14.000 становника. Од директних последица ерупције, обрушавања великих таласа на околна острва и од глади страдало је преко 44.000 људи.

Прочитајте још: "Кад наша земља буде велика држава..." Једно место у Србији се не може снимити из ваздуха, а ПРОРОЧАНСТВО се и данас препричава (Фото)

Један од најопаснијих вулкана "Кракатау" се налази на истоименом острву у Индонезији. Вулкан је 1883. године буквално експлодирао разневши две трећине острва, формирао је депресију дубине 300 м. Изазвао је цунамије који су били уочени на свим отвореним морима света. Звук који је произвела експлозија вулкана чула је једна дванаестина Земљине кугле. То је иначе најјачи звук произведен на Земљи у забележеној историји. На индонежанским острвима од последица ерупције страдало је преко 40.000 људи

Вулкан "Лак" на Исланду 1783. године је однео 10.000 живота (отровни гасови и пепео). Ерупција вулкана "Унзен" у Јапану, 1792. године усмртила је 15.000 људи. Вулкан "Пеле" на Мартинику је 1902. усмртио 28.000 људи! Вулкан "Невада дел Руиз" у Колумбији је 1985. затрпао лавом 25.000 људи!

"Лас Ниос" у Камеруну је 1986. усмртио 1.700 људи због гушења услед испуштеног угљен-моноксида.
Вулкани су активни и сада на подручју Европе! "Етна" на Сицилији се "будила" између 2014. и 2018. и стална је опасност. "Везув" је последњи пут озбиљно припретио 1944. Још један италијански вулкан "Стромбиоли" је "бљувао дим и ватру" 2019.

Вулкан Синабуг (Фото.Аехива "Новости")

Вулкани у Србији

На подручју наше земље нема активних вулкана. И неће их бити, тврде научници бар још неколико хиљада година. Али, у прошлости их је било.

Најинтензивнија вулканска активност захватила је Србију пре око 40 милиона година, а рудничко-борачко-котленичка област, копаоничка област, као и комплекси Голије, Рогозне, Радана и Сурдулице су највеће вулканске области у Србији.

Вулканске области срећу се и на Фрушкој гори и у Шумадији Авала, Космај, Жути оглавак и Кљештевица, као и на северу Војводине.

Прочитајте још: Астероид Јунона влада до септембра и не доноси добре вести

Разарајуће ерупције са еруптивним стубовима налик на "печурке" после нуклеарних експлозија биле су у време терцијара у Србији честа појава, а поједине еруптивне фазе на Радан планини или на Руднику биле су попут најјачих вулканских ерупција које су икад забележене.

Последња ерупција на Руднику била је пре 20 милиона година.

Занимљиво је да се последња забележена ерупција у Србији догодила у не тако давној прошлости.
У новембру 1968. године у Бечеју је еруптирао гас. Ерупција је трајала 209 дана, а 6. јуна 1969. године дошло је до самоугушења ерупције. У борби са природом учествовали су ЈНА, авијација и многобројни добровољци. Бечејски вулкан, однео је четири живота, писао је својевремено о овом феномену, Властимир Јанков, дугогодишњи дописник "Спорта" из овог града.

Вулкани у Србији спавају. Сви су угашени. Али, и становници Помпеје су мислили да је Везув угашен...

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas