Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Српска православна црква данас обележана ПРЕПОДОБНОГ АТАНАСИЈА АТОНСКОГ: Све посуде држите чврсто затворене и изговорите ову молитву

Овај светац сматра се оснивачем монашког живота на Светој Гори

1658051390_atanasije.jpg
Oglas

Српска православна црква данас слави Светог Атанасија Атонског. Изградио је манастир Велика Лавра.

Свети Атанасије Светогорски или Атонски је живео у 10. веку. Замонашивши се више година је провео као пустињак. Управо он је увео киновијски систем на Свету гору – идеју да монаси треба да живе у заједници, уместо као пустињаци као што је преовлађивало до тада.

Још за живота је стекао много поклоника. Написао је први топик, односно законик Свете Горе.

У нашим крајевима, народ Светог Атанасија сматра једним од заштитника од непогода и олуја.

Веровање

На југу Србије до данас је остала сачувана прича о томе како је ђаво искушавао овог монаха прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да се одрекне Бога и придружи јој се у обожавању нечастивог.

Свети Атанасије је прозрео ову превару и замолио је девојку да му покаже ђавољску моћ тако што ће ускочити у мали ћуп. Она је то учинила, а монах је одмах затворио посуду и бацио је у море.

Прочитајте још: Шта се догоди када мушкарац ПРИСУСТВУЈЕ ПОРОЂАЈУ? Овај видео снимак насмејао је МИЛИОНЕ ЉУДИ (ВИДЕО)

Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили. Тако је ђаво поново изашао и и данас лута светом искушавајући и кварећи људе. Због овога, стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени.

У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да на данашњи дан ђаволи вребају у вировима, па ни воденице данас неће добро да раде.

Молитва

Твоме животу у телу и Анђели су се дивили, како си као телесан изашао из невидљиве борбе, свеславни, и ранио демонске војске. Отуда те Господ Христос, Свети Атанасије, награди богатим даровима: Зато моли Господа, оче свети, да се спасу душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas