Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ЈЕ ЗЕЛЕНИ ЗВУК И КАКО ПОМАЖЕ ДА СЕ ЗА ПАР МИНУТА СМАЊИ СТРЕС? Терапија која опушта тело и ум (ВИДЕО)

Послушајте неколико минута зелени звук - сматра се да делује као сјајна терапије против стреса, помаже да лакше заспите и смањује напетост

1682605264_shutterstock_1988988299-zena-pluta-u-vodi.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Док је неким особама потребна потпуна тишина да би се опустили и фокусирали, други људи стално слушају музику, одређене звукове, воле да разговарају док нешто раде. Према психолозима, многи звукови могу имати снажан утицај на расположење, неки вас могу опустити, неки расплакати, проудити носталгију, неки вас покренути, дати вам додатну енергију и мотивацију...

Потпуно нова опција коју су развили стручњаци је зелени звук, који има способност да онима који га слушају пружи осећај смирености. Када га слушате, посебно ако то чините затворених очију, ствара се утисак као да слушате водопад или како морски таласи ударају од обалу.

Зелени шум је варијација белог шума, а како наводе стручњаци, када га слушате, заправо чујете све звучне фреквенције које људско ухо може да открије. Оно што разликује један звук од другог је ниво јачине звука у смислу снаге дистрибуције на различитим фреквенцијама. У случају зеленог звука, више снаге има у случају ниских фреквенција, на нивоу од 500 херца, па је зелени звук мање јак од белог звука.

Зелени збук заправо подсећа на многе звукове у природи, као што су јака киша, морски таласи или водопади, па се због те конекције са природом и назива зелени звук.

Како вам зелени звук помаже да се опустите?

У студији објављеној 1994. године, коју су спровели истраживачи са Краљевског универзитета у Белфасту, резултати су показали да су бебе у мајчином стомаку у 19. недељу трудноће реаговале на звукове ниске фреквенције, око нивоа од 500 херца, исте фреквенције као и зелени звук. Специјалисти верују да када чујемо ову буку, подсвесно је повезујемо са животом у материци, што заузврат пружа стање мира, смирености и сигурности.

Са друге стране, зелени звук такође може да пружи стање опуштености тако што замагљује друге звукове, посебно оне који нам мање пријају и не опуштају вас, као што су звукови аутомобила, сирена и мнотора.

Зелени звук можете да слушате пре спавања како бисте се смирили, опустили и лакше заспали, али стручњаци не препоручују да га слушате целу ноћ јер може да утиче неповољно по квалитет сна. Зато га, када осетите да ћете заспати, утишајте или искључите.

Важно је запамтити да код неких људи овај звук може имати супротан ефекат, тако да изазива стање иритације уместо смирености. како ће деловати на вас, зависи од личних преференција. Свакако можете да пробате, ставите слушалице, пустите зелени звук и откријете да ли ће опустити ваше тело и ум, и најважније да ли ће смањити ниво стреса.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas