Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ЛУКА: Ову МОЛИТВУ сваки верник мора да зна

Православна црква и њени верници 31. октобра прослављају празник посвећен Светом апостолу Луки, познатији и као Лучиндан.

1667115212_sveti-luka.jfif
Фото: Wикипедиа
Oglas

Свети Лука се сматра оснивачем хришћанског иконописа, јер је лично насликао три иконе Богородице. Верује се да су те иконе најсличније правом изгледу Христове мајке. Такође, творац икона апостола Петра и Павла такође је Свети Лука.

Прочитајте још: Верници данас обележавају Светог Лонгина Сотника: Био је чувар Христовог гроба и чинио бројна чуда

 

Преминуо је у 84. години у Теби у Грчкој, када су га прогонитељи хришћана обесили на дрво маслине због његовог проповедања.

Народна веровања

Његове мошти чувају се у Цариграду и верује се да су чудотворне. Свако ко се искрено моли Светом Луки, нарочито ко се поклони моштима, искрена и добра жеља биће му испуњена. Свети Лука је заштитник лекара и здравствених установа, па би нарочито требало да му се моле болесни.

Обичаји

Обичаји на овај велики празник разликују се од места до места. У Босни је ово радосни дан за чобане, који тада не раде, већ праве велико весеље и пуштају овнове да се паре са овцама. Такође, на овај дан они обавезно једу цицвару.

У Србији се на овај дан поштује обичај опасивања торова концем, како вукови не би давили стоку, јер се због изреке "Иде Лука, ево вука" верује да је дошло време праве зиме и да ће вукови ускоро почети да излазе из шуме. Такође, верује се и да је на прагу снег, па је тако настала изрека "Свети Лука, снег до кука".

У јужној Србији постоји обичај да се првом госту који уђе у кућу гата каква ће година и зима бити пред нама

Многи Срби славе Светог Луку као крсну славу. Иако је у црквеном календару обележен црним словом, на овај дан не би требало радити никакве теже послове.

На сутрашњи дан ову молитву сваки верник треба да зна и помоли се Светом Луки.

Молитва Светом Луки

О, Свети Лука, Богом изабрани и Мајком Божијом благословени, проповедниче по свој васељени Еванђеља Христовог, мучениче и апостоле, помоћниче свима који те молитвено призивају, помози и нама, непотребним слугама Господњим. Јер ми се због наших многих прегрешења налазимо у тами и сени смртној и удаљени смо од Бога безмерно далеко. А због стида који осећамо због тога, и немајући смелости да Га сами замолимо за опроштај, призивамо тебе, велики светитељу Божји, као онога који у Његовој неизмерној светлости пребиваш, да Га уместо нас молиш да се смилује на нас.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas