· · Коментари: 0

Свети мученици у Евгенији и ПОЧЕТАК ПОСТА: Данас се не позајмљује новац, а ево које обичаје треба испоштовати

Српска православна црква је данашњи дан посветила Светим мученицима у Евгенији

1646565532_2487255_cr_share.jpg
Фото: СПЦ

Овај дан је у нашем народу познатији као дан Месних поклада. Ово значи да почињемо да се припремамо за почетак предстојећег великог Васкршњег поста.

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Данас, по народном веровању не ваља правити свадбе, веридбе, кумства, побратимства, не узимају се позајмице, нити се даје на зајам, не гради се кућа, нити нешто око куће.

Васкршњи пост (7. март - 23. април)
Ово је најстрожији пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем и на дан Св. четрдесеторице мученика (Мледенци), док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води", а поготово строго средом и петком. 

Обичаји су да се у вечерима поклада сакупљају пријатељи, рођаци и суседи по гувнима и забављају уз шалу и разне играрије, а кад почне да пада мрак пале велику ватру и седе до поноћи.

За покладе се обично спрема богата трпеза и позивају се сиромашнији суседи и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању.

Народно је веровање да ће они који не припреме богату трпезу на овај дан целе године оскудевати у свему.

Верује се и да никако не би требало данас заборавити позвати неког од сиромашних познаника за трпезу.

У градовима је овај обичај попримио другачији облик, те се ваља сиромашнима однети каква одећа или какво год материјално добро.

У већини крајева, у току дана или вечери млађи свет води главну реч - збија разне шале по селу или одлазе на нека позната места у околини где се забављају.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.