Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА БРОЈА СЕДАМ: Симбол вечног живота, потпун циклус и динамично савршенство

Број седам представља свети број који обично доноси срећу. Његова мистична симболика се може пронаћи у свим великим светским цивилизацијама и религијама.

1700576733_346151_shutterstock-1117050236_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Почевши од египатске цивилизације, овај број је представљао симбол вечног живота, потпун циклус и динамично савршенство.

Ово су нека веровања са којима се повезује мистика и симболика број седам:

Многа грчка предања и легенде садрже број седам, а Филом напомиње да и збир првих седам бројева даје 28, што представља Месечеву целину.

Пре венчања девојка одлази на реку и седам пута пуни и празни свој крчаг, а затим баца седам шака жита у воду, као симбол плодности.

У Сирији, девојка под чаролијом која је спречава да пронађе мужа зарони у море и пусти седам таласа да јој пређу изнад главе.

Дете ће постати храбро ако се поред њега док је старо седам дана стави сабља. За Индијанце из Прерија он је космичка координата човека.

Код Маја симболизује групу пољопривредних богова, али и Великог медведа.

Маје су седми дан поставиле у средину 13-дневне недеље, као знак бога Јагуара, и то је за њих срећан дан. Код Инка постоји седам очију или очију свих ствари, а код афричких Догона, број четири као симбол женствености и три као симбол мушкости, заједно дају људско савршенство.

У великим религијама, број седам такође игра велику улогу. Значајан је за култ Аполона, у коме су се светковине славиле седмог дана у месецу.

У Кини су се такође одржавале свечаности седмог дана. Постоји седам знакова Буде. Када се саберу богословске врлине; вера , нада, милосрђе, са четири основне врлине; уз опрез, умереност, правду и снагу добијамо и целину моралног живота.

То је такође број кружног завршетка и обнове. Бог је шест дана стварао свет а седми је провео одмарајући и тако га учинио светим.

Дакле, то није само одмор, већ круна стварања и симбол савеза Бога и човека. Према Талмуду, Адам добија душу првог дана у четвртом сату постојања, а у седмом часу она се удвостручује и добија Еву.

У Библији, свећњак има седам грана, седам небеса на којима бораве анђели, Соломон гради храм за седам година, а седма година је година одмора. У Старом завету, број седам се појављује 77 пута. Да би заузели Јерихон, седам свештеника са седам труба мора да обиђе град седам пута.

Према Августину, седам је мера времена човековог земаљског ходочашћа, а број седам је позив човеку да се обрати Богу.

Седам је кључ Јеванђеља по Јовану и појављује се 40 пута у Откровењу, а у Апокалипси најављују коначно извршење Божије воље у свету.

У Исламу, седам је срећан број, симбол савршенства. За ходочашћа у Меки, Кабу морате посетити седам пута. Муслимански мистици тврде да Куран има седам значења.

Када је Буда рођен, наводно је измерио универзум тако што је направио седам корака у сваком од четири правца.

Хипократова мисао је била да број седам одржава све ствари у постојању својим тајним моћима. 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas