· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Верници, данас је УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА! Испоштујте ОБИЧАЈЕ, у супротном ће вам све "ИЋИ НАОПАКО"

Српска православна црква данас обележава Усековање часне главе Светог Јована Крститеља, празник у народу познатији као јесењи Свети Јован или Јован Главосек.

1599723833_usekovanje-2.jpg
Фото: СПЦ

Овај празник у народу је познатији као јесењи Свети Јован или Јован Главосек и Срби га изузетно поштују. На данашњи дан, не ради се ништа од тешких послова, ни на њиви, ни у кући.

Прочитајте још: У Србији постоји "ДВОРАЦ ИЗГУБЉЕНИХ ДУША": После самоубиства ЋЕРКЕ у Беочину почело је ПРОКЛЕТСТВО (ФОТО)

Према православним обичајима, на дан када се обележава Усековање часне главе Светог Јована Крститеља се обавезно пости и то суви пост. Срби верују и да на данашњи дан не ваља ни јести ни пити ишта црвено, јер то подсећа на проливену Јованову крв. Данас не ваља ни узимати нож у руке. У неким крајевима води се рачуна и да деца на данашњи дан никако не једу црвено воће и поврће, парадајз, црвене јабуке.

Прочитајте још: Девојчици (5) украли 43.000 динара, а онда су је позвали из ФЕРАРИЈА (ФОТО/ВИДЕО)

Данас не треба узимати нож у руке

Прочитајте још: ЦРНОГОРКА ОБЈАСНИЛА: "Посвађасмо се је ли СРПСКА или ЦРНОГОРСКА САЛАТА и нико ништа не поједе" (ФОТО/ВИДЕО)

Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, а празновање 11. септембра установљено је због тога што је тог дана освећена црква коју су подигли на његовом гробу у Севастији цар Константин и царица Јелена.

У народу овај празник има дугу традицију и спада у групу великих празника, који се посебно поштују. Избегава се било какав рад, како напољу, тако и унутар куће. На данашњи дан цела породица пости, а народ се окупља у храмовима на литургији.


Фото: Pixabay

U источној Србији се верује да на овај дан чак треба скидати и црвени кончић са руке, који према сујеверју ономе ко га носи, осталим данима доноси срећу! Наиме, према овом веровању никако не смете оставити црвени кончић везан, јер ће вам од овог дана све "ићи наопако"!

Прочитајте још: Када се они МАСКИРАЈУ, ШОУ може да почне! Бака и унук су ОСВОЈИЛИ Инстаграм својим забавним фотографијама (ФОТО/ВИДЕО)

Страдање Светог Јована Крститеља

Ирод Антипа, син Ирода Старијег, који је убио новорођенчад витлејемску у време рођења Исуса Христа, био је владар Галилеје и Переје у време проповеди Исуса Христа и Јована Крститеља. Ирод је био ожењен ћерком арапског кнеза Арете. Ирод је терао своју закониту жену и узео себи за љубавницу Иродијаду, жену свог брата Филипа, који је још био у животу.

Прочитајте још: Постоји НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ због чега више волимо ЦРВЕНУ од ЗЕЛЕНЕ хране

Против овог безакоња устао је Јован Крститељ и пред свима напао Ирода и Иродијаду.

Владар није дозвољавао да ико говори против њега, свети Јован се убрзо нашао у тамници. За време једне забаве у свом двору у Севастији Галилејској, пред гостима је играла Саломија, ћерка Иродијадина и Филипова.

Прочитајте још: ОБИЧАЈ КОЈИ ВАЉА ИСПОШТОВАТИ: Ово треба урадити када се БРОЈАНИЦА ПОКИДА

Пијани Ирод, занесен ватреним плесом, обећао је играчици да ће јој дати шта год да тражи, а она је, на наговор мајке, затражила главу Јована Крситеља на тацни.

Ирод је наредио да се Јован Крститељ посече у тамници и његоова глава донесена је на тањиру. Јованови ученици ноћу су узели тело свог учитеља и сахранили га, а Иродијада је избола иглом Јованов језик, па главу закопала на неко нечисто место.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.