Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕТАЦ

Верници данас обележавају ПРЕПОДОБНОГ ГЕОРГИЈА ИСПОВЕДНИКА: Свеца који је страдао због злобног цара

Српска православна црква данас обележава Преподобног Георгија Митиленског, познатијег као Светог Георгија Исповедника

1681908121_svetac-20-april-NASLOVNA.jpg
Пхото: wикипедиа
Oglas

Пре него што је дошао цар Лав Јерменин на власт, и пре него што су почели иконоборачки ратови и прогонства хришћана, у граду Митилени десиле су се неке ствари. То су била знамења, која су предсказала да ће ускоро доћи до великих промена, и то на горе.

Тако је на пример, једном за време вечерње службе, нека невидљива сила подигла крст све до крова цркве, а затим се крст изврнуо и пао на земљу. Народ је ухватила паника, и уплашили су се од овог догађаја, који је протумачен као долазак цара, који ће уништавати иконе.

После неколико дана, један огроман и страшан вепар са одрезаним ушима, улетео је у олтар од цркве, и ту легао. Људи из храма су покушали да га избаце, али никако нису могли да га савладају, јер је био агресиван и терао их из олтара. Једва су некако успели да га истерају, тако што су узели мотке и били га док га нису изморили.

Сазнавши то, блажени Симеон рече: "Верујте ми, децо, тај вепар да ће овде бити епископ који ће имати свињску нарав и живот." То се ускоро и догодило јер кад се Лав Јерменин зацарио, одмах диже гоњење на Цркву и сазва у Цариград многе епископе, наводећи их на своју иконобрну јерес. Тада би позван у Цартиград и Георије, милетски митрополит. Док су многи пристали на зловерје царево, он ванредном мудрошћу посрами цара, и лажног патријарха Теодота Каситера, и остале јеретике, и учини те многи увидеше своју заблуду.

Али цар лажни и патријарх не отрпеше ово изобличење, већ га послаше у прогонство у Херсон, а место њега поставише у Митилени за митрополита неког јеретика.

Свети Георгије је провео остале дане свога живота у прогонству, творећи многа чудеса, све до 816. године.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas