Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници данас славе пренос моштију СВЕТОГ НИКИФОРА ЦАРИГРАДСКОГ: Према народном веровању добро је урадити ДВЕ СТВАРИ

Српска православна црква и верници данас обележавају пренос моштију светог Никифора Цариградског

1679752601_shutterstock_1030954108-SVECE.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Никифор је рођен као племић, његов отац Теодор био је високи чиновник на царском двору.

Никифор је када је одрастао остао на двору и службовао неколико година имавши исто звање као и његов отац. Када је одлучио да остави двор отишао је до обале Босфора и тамо саградио манастир. Управљао је манастиром, али није постао монах под изговором да је недостојан, иако је хришћанским животом служио као узор монасима.

Када је умро патријарх Тарасије, Никифор је изабран за патријарха и против своје воље. Одмах по избору примио је монашки чин. Устоличен је у Светој Софији као патријарх 806. године. То је било за време владавине цара Никифора, који је убрзо потом отишао у рат против Бугара и погинуо.

Неколико година касније од цара Лава Јерменина Никифор је протеран са престола на острво Проконисос. Ту је провео живот у оскудици и злопаћењу тринаест година, а потом се престави и оде ка Господу 828. године.

Године 846. мошти светог Никифора пренете су у Цариград.

Не оклевајући, пресвети патријарх узе презвитере и монахе, и пође на острво Проконис, праћен мноштвом народа. И кад стиже у манастир светог мученика Теодора, отвори гроб светог Никифора, и сви видеше чесно тело његово, после деветнаест година од дана сахране, потпуно читаво, без икаквог знака труљења и пушта из себе диван мирис.

Према народним веровањима данас треба да се ушива одећа, а добро је и да се запале свеће за преминуле.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas