Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ КИРИКА И ЈУЛИТУ: Мајке ову ствар никако не смеју да раде

Црква обележава Свете мученике Кирика и Јуриту 15. јула по јулијанском, а 28. јула по грегоријанском календару

1658913797_pravoslavljee.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Српска православна црква и верници данас славе свете мученике Кирика и Јулиту.
Јулита је била племићког рода, а рано је остала удовица са тек рођеним Кириком. Живели су у Иконији и били предани Христовој вери. Свог сина је крстила одмах по рођењу, а кад је имао три године, научила га је вери и молитви онолико колико дете тог узраста може да прими.

Кад је Диоклецијан наредио прогон хришћана, у Иконији је проливена многа невина крв. Јулита је тад узела свог сина и склонила га од незнабожачког гнева у град Селевкију. Међутим, ни тамо није било боље. Јулита је ухваћена и као хришћанка изведена је пред судију.

Пошто је Јулита храбро изјавила своју веру у Исуса, судија је, да би је поколебао, узео њено дете и почео да га милује. Иако дете, Кирик је викао из свег гласа: "Ја сам хришћанин, пусти ме матери!" и почео је да гребе судију одвраћајући своје лице од њега. Судија се наљутио, треснуо дете о земљу, шутнуо га и тад се дете скотрљало низ камене степенице и умрло.

Прочитајте још: Бизарна естетска ОПЕРАЦИЈА: Да ли сте знали да можете смањити и обликовати ножне ПРСТЕ?

Свету Јулиту су дуго тукли, а она ништа није осећала, била је као стуб и упорно је понављала да је хришћанка. Кад су мало престали да је бију, подигли су је са земље, а она је тад видела своје мртво дете и рекла: "Хвала Ти, Господе, што удостоји сина мог такве благодати Твоје, да пре мене мученички сконча за свето име Твоје и прими неувенљиви венац у слави Твојој!"

После многих мучења - бешења, драња коже и преливања врелом смолом, игемон је наредио да јој се посече глава. Мошти светих Кирика и Јулите до дана данашњега су чудотворне. Један део моштију ових светитеља налази се у Охриду, у цркви Свете Богородице Болничке.

Веровања и обичаји

У Србији бројне породице и села данас славе светог Кирика и његову мајку свету Јулиту. У неким крајевима верује се да свети Кирик штити од кожних болести, посебно од шуге, па се тог дана сви болесни купају на изворима и рекама. Постоји и прича да овај светац има власт над сунчевим зрацима и да њима лечи.

Негде у Србији и данас постоји обичај да се склањају страшила са њива јер данас нису потребна, пошто се верује да свети Кирик штити од птица грабљивица.

Данас је пре свега празник љубави мајке и детета, па жене на данашњи дан не смеју да грде и вичу на децу, јер ће у противном бити болесна преко године.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas