Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе СВЕТОГ ДИОНИСИЈА АРЕОПАГИТА: Према народном веровању уз ову молитву се остварују жеље

Српска православна црква и њени верници данас славе дан светог Дионисија Ареопагита

1665835599_57389567b6e1661d8dbb245539b120e8f8a41b7b.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Свети Дионисије Ареопагит је хришћански светитељ који се сматра једним од седамдесет мањих апостола.

Према веровању, поред дванаест великих апостола који су били Исусови ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Један од њих је био и свети свештеномученик Дионисије Ареопагит.

О његовом животу остало је записано да је био грађанин Атине кога су сви волели. Радио је као судија и био је изузетно праведан.

Након што је сазнао за апостола Павла и његове проповеди, одлучио је да се из паганства преобрати у хришћанство. Тако је постао атински епископ, а путовао је са Светим Павлом довољно дуго и упозна све остале Христове апостоле. После мученичке смрти Павла, Дионисије је отишао у Галију да међу варварима проповеда хришћанство и сам за себе желећи такву смрт.

Прочитајте још: ДЛАНОВИ могу рећи много о вашем љубавном животу: Погледајте шта вам поручује "линија СРЦА"

Према легенди имао је 90 година када је ухваћен и мучен зато што није желео да се одрекне Христа. Након што му је одсечена глава, она је према причи пала пред хришћанку Карулу која ју је сакрила и касније часно сахранила заједно са остатком тела.

Овај светац се сматра заштитником образованих и своих оних који у свом срцу имају места за Христа. Према народном веровању, у молитви треба да имате једну, недвосмислену жељу и уколико је добра и искрена, помоћ ће вам доћи.

Молитва Дионисију

Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савешћу достојно си се обукао. Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, веру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas